Antena 3 CNN Actualitate Incendiul din Bucegi s-a extins spre Parcul Naţional. Elicopterele nu pot interveni

Incendiul din Bucegi s-a extins spre Parcul Naţional. Elicopterele nu pot interveni

Incendiul din Bucegi s-a extins spre Parcul Naţional. Elicopterele nu pot interveni
Sursa foto: Foto: Mediafax
22 Iul 2012   •   18:24
UPDATE 17:00  -  Un avion al unei firme private, care poate fi încărcat cu 1.100 de litri de apă, va interveni, cel mai probabil duminică seară, pentru stingerea incendiului din Masivul Bucegi, care ameninţă să se extindă spre Parcul Natural, în condiţiile în care cele două elicoptere ale MAI nu sunt funcţionale, scrie Jurnalul Naţional.

Un avion particular va interveni cel mai probabil duminică seară, după ora 18.00, în încercarea de a stinge incendiul izbucnit într-o zonă greu accesibilă din Masivul Bucegi, a declarat, duminică după-amiază, maiorul Mihai Drăgan, adjunct al şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

Acesta a precizat că avionul, care poate transporta 1.100 de litri de apă, se află în prezent pe un aerodrom din Buzău şi va fi dus pe aerodromul din apropierea localităţii prahovene Băneşti, unde va fi încărcat cu apă, aeronava urmând să intervină după ora 18.00.

"Aşteptăm să vină piloţii, care sunt în alte oraşe. Sperăm ca în seara aceasta avionul să intervină de cel puţin cinci ori şi să arunce aproape şase tone de apă", a spus maiorul Mihai Drăgan.

Acesta a precizat că la ora transmiterii acestei ştiri zona incendiului este survolată de un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor, care încearcă să stabilească cât mai clar coordonatele zonei şi suprafaţa de teren afectată, pentru a avea cât mai multe date înainte de intervenţia avionului privat.


Incendiul izbucnit joi în Bucegi din cauza unui trăznet se extinde, duminică, spre Parcul Natural, însă flăcările nu au cuprins pădure, ci doar vegetaţie, iar în zonă nu se poate interveni cu un elicopter întrucât niciunul dintre cele două aparate de zbor ale MAI la care pot fi adaptate dispozitive cu apă nu e disponibil.

Acesta a precizat că flăcările nu au cuprins până acum pădurea, ci doar vegetaţie uscată, iar focul nu coboară către staţiunile de pe Valea Prahovei, având tendinţa de a se propaga în sus, din cauza curenţilor ascendenţi.

Maiorul Mihai Drăgan a precizat că reprezentanţii ISU Prahova au solicitat Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor intervenţia unui elicopter în zona focarului de incendiu şi li s-a răspuns că niciunul dintre cele două aparate de zbor la care pot fi ataşate dispozitive cu apă nu este disponibil, întrucât unul este trimis la service într-o altă ţară, iar celuilalt îi lipseşte o piesă.

Informaţia potrivit căreia elicopterele nu sunt disponibile a fost confirmată şi de către primarul oraşului Buşteni, Emanioil Savin.



×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close