Antena 3 CNN Actualitate Income Magazine: După o majorare în luna septembrie, gazele se scumpesc din nou

Income Magazine: După o majorare în luna septembrie, gazele se scumpesc din nou

Income Magazine: După o majorare în luna septembrie, gazele se scumpesc din nou
Sursa foto: Foto: a1.ro
06 Oct 2012   •   19:16

Facturile la gaze şi curent electric vor fi mai mari de la anul. Poate spuneţi: Dar gazele s-au scumpit şi la 15 septembrie! Da, majorarea a fost de 5% pentru populaţie şi 10% pentru firme.

Scumpirile însă continuă.

Din 2013, tarifele reglementate la gaze vor fi eliminate treptat. Adică nu va mai exista un preţ impus de stat. Pentru industriaşi, la 1 decembrie preţul gazul va fi liberalizat în proporţie de 5% iar în 2013, cu alte 13 procente. Asta înseamnă o creştere a preţului de câteva procente.

Populaţia va plăti mai mult, însă abia din iulie, anul viitor. Calendarul a fost negocial la aderarea României la Uniunea Europeană şi nu există cale de întoarcere. Tot anul viitor va începe liberalizarea pieţei de energie.

În cazul clienţilor casnici, eliminarea tarifelor reglementate va începe în iulie 2013, cu un procent de 10%, şi va continua în acelaşi ritm, în două etape semestriale, din 2014. În cazul consumatorilor industriali, această pondere va creşte într-un ritm mai rapid, iar până în 2014 toată piaţa va fi liberaizată. 

Asta înseamnă costuri mai mari de producţie, implicit preţuri mai mari pentru produse finite. Guvernanţii dau însă asigurări că românii cu bani puţini, denumiţi de autorităţi consumatori vulnerabili, vor fi protejaţi de scumpiri.


×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close