Antena 3 CNN Actualitate Industria lemnului se pregătește de proteste. Președintele Asociației Prolemn: "Noi cerem respect"

Industria lemnului se pregătește de proteste. Președintele Asociației Prolemn: "Noi cerem respect"

Industria lemnului se confruntă cu o criză majoră, iar oamenii sunt pregătiți să iasă în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. Cătălin Tobescu, președintele Asociației Prolemn, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre lista de revendicări.

Industria lemnului se pregătește de proteste. Președintele Asociației Prolemn: "Noi cerem respect"
Sursa foto: Getty Images I P A Thompson / Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Feb 2024   •   11:08

Scăderea producției, închiderile de capacități de producție și disponibilizările de forță de muncă sunt doar câteva dintre motivele care îi determină pe oameni să iasă în stradă.

Oamenii au transmis Guvernului o listă de revendicări și au anunțat că pe 8 februarie vor începe protestele. 

Cătălin Tobescu, peședintele Asociației Prolemn, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre crizele din sistem.

"Vorbim despre o scădere de 24% a producției industriale, o scădere enormă, care înseamnă închiderea de capacități de producție și disponibilizări de personal.

Citește și: Despăgubiri de 50.000 de euro pentru părinții unui copil mort după o operație de polipi, la SJU Sibiu. Alexandru avea doar trei ani

Lemnul se găsește în casele tuturor românilor, iar ceea ce se întâmplă în acest sector este o criză artificială, indusă de suprareglementare.

Noi solicităm respect, un mediu  corect în care să ne putem desfășura activitatea, cerem ca industria lemnului, care este un cumpărător de lemn pus pe piață deja de administrația silvică și de sectorul de exploatare, să activeze într-un mediu în care să nu aibă un risc ridicat de tăieri ilegale.

Industria lemnului nu este vinovată, deci solicităm Guvernului să ia măsuri pentru a îndrepta această situație.

Noi credem că dacă se dorește o economie durabilă și verde, așa cum se spune, ea nu poate fi construită decât pe baza unor resurse regenerabile, iar lemnul este una dintre ele", a spus Cătălin Tobescu, la Antena 3 CNN.

Mâine, începând cu ora 10, reprezentanții industriei lemnului ar urma să se prezinte la discuții cu guvernanții, în vederea găsirii unor soluții.

"Avem o invitație mai mult neoficială la discuții cu Ministerul pentru mâine, ora 10. Deci este un început de dialog, care sperăm să fie unul așezat și constructiv. Nemulțumirea este amplă în sector și așteptăm acest dialog.

Sunt depuse cereri de autorizare a protestului în câteva puncte din țară, anume Lugoj, Baia Mare, Bistrița și Brașov.

Este vorba despre proteste de tip semnal cu care începem. Dacă nu vom avea un dialog contructiv, aceste proteste vor escalada", a încheiat Cătălin Tobescu.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close