Antena 3 CNN Actualitate Inedit A fost obținut primul soi de "roșii negre:", tip kumato, în România: "Prezintă proprietăţi medicinale de excepţie"

A fost obținut primul soi de "roșii negre:", tip kumato, în România: "Prezintă proprietăţi medicinale de excepţie"

Primul soi de tomate tip kumato în România a fost obţinut la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău şi este în curs de omologare şi brevetare sub denumirea provizorie de "Rapsodia".

A fost obținut primul soi de "roșii negre:", tip kumato, în România: "Prezintă proprietăţi medicinale de excepţie"
Sursa foto: brgv.ro
de Mia Lungu    |    30 Aug 2023   •   23:01

Kumato este denumirea comercială atribuită unui soi de tomate obţinut în Spania cu numele de Olmeca, linia având codul experimental anterior SX 387. Luis Ortega şi familia acestuia au fost primii care au cultivat aceasta tomată în anul 1970 în grădina familială din satul Agra, Spania.

Kumato a fost obţinut prin hibridare şi iniţial nu putea fi accesat de către publicul larg ci putea fi cultivat doar de câţiva producători de top din Australia, Belgia, Canada, Franţa, Grecia, Ţările de Jos, Spania, Elveţia, Turcia, Mexic, Liban şi UK.

De-a lungul timpului însă, au fost obţinute multe alte soiuri de tomate tip kumato comercializate în întreaga lume, dintre care: Neagră de Crimeea, Russian Black tomato, Rosso bruno, Negre de Tula, Black Prince, Cherokee, etc.

Citește și: Superalimentele care sunt și plante medicinale: îmbogățesc funcțiile organismului și previn anumite afecțiuni

Roșiile kumato au proprietăţi medicinale de excepţie, față de roșiile clasice

Tipicitatea  fructelor de tomate tip kumato este dată de următoarele caracteristici standard: plante cu creştere nedeterminată, aproximativ 8 inflorescenţe/planta, fructe de 5-6 cm diametru cu greutatea de 80-120 g.

Culoarea epicarpului variază de la verde-maroniu, ciocolatiu la roşu închis. Pulpa fructelor este fermă, crocantă, uşor zemoasa, mult mai dulci decât fructele clasice de tomate datorită conţinutului ridicat de fructoza.

Tomata tip kumato prezintă proprietăţi medicinale de excepţie spre deosebire de tomata clasică. Datorită conținutului în antioxidanţi, fructele kumato au proprietăţi de regenerare celulară, activarea funcţiei anti-imbatranire, sunt considerate superioare comparativ cu celelalte medicinale, potrivit BRGV Buzău.

Conţin cantităţi însemnate de vitamina C, A, fier, calciu, magneziu, potasiu şi licopen. Nu conţine colesterol sau acizi graşi nesaturaţi.

Primul soi de tomate tip kumato în România a fost obţinut la BRGV Buzău

Primul soi de tomate tip kumato în România a fost obţinut la BRGV Buzău şi este în curs de omologare şi brevetare sub denumirea provizorie de Rapsodia, autorii soiului fiind dr. ing. Costel Vînătoru și dr. ing. Bianca Mușat.

Soiul este distinct prin fructele tricolore, verde cu striuri de culoare verde deschis şi galben atunci când fructul este imatur şi roşu striat cu verde şi galben auriu la maturitate, cu aroma specifică şi gust deosebit.

Greutatea medie a unui fruct este de 20 g. Fructele prezintă luciu caracteristic, fermitate mare, de 2,8 N şi maturare concentrată, permițând atât recoltarea individuală a fructului cât și a inflorescenței în totalitate. Fructul prezintă un diametru de 3,5 cm şi 3,6 cm înălţime medie. În secţiune transversală, fructul prezintă 2 lojii şi o grosime a pericarpului de 5,5 mm.

Soiul poate fi cultivat atât în spații protejate cât și în câmp în sistem palisat. Este destinat pentru consum în stare proaspătă, în salate sau în diverse preparate culinare, având un raport echilibrat zahăr: aciditate, totalul substanţelor solubile fiind de 11,8°Brix.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close