Antena 3 CNN Actualitate Inedit Descoperire istorică de mare importanţă în Australia. Datează de 49.000 de ani

Descoperire istorică de mare importanţă în Australia. Datează de 49.000 de ani

Descoperire istorică de mare importanţă în Australia. Datează de 49.000 de ani
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
03 Noi 2016   •   17:09

O echipă de cercetători a descoperit cea mai veche aşezare aborigenă din deşertul din centrul Australiei, aşezare ce datează de circa 49.000 de ani, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista Nature, relatează EFE.

Migraţia dinspre nord spre sud a avut loc mai înainte decât se credea şi aceste comunităţi au dezvoltat tehnologii-cheie mai devreme decât s-a stabilit, a semnalat în cadrul studiului arheologul australian Giles Hamm de la La Trobe University.

Aşezarea respectivă se află la circa 550 kilometri nord de Adelaide, capitala statului australian South Australia, în zona Flinders Ranges.

Arheologii au descoperit acolo circa 4.300 de obiecte şi fragmente de oase de animale.

Examinarea acelor obiecte a pus în evidenţă faptul că locuitorii au învăţat să confecţioneze cozi pentru topoare acum 38.000 de ani şi că acum 24.000 de ani fabricau unelte din piatră ce aveau mânere de lemn.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, picturi pe bază de ocru de acum 49.000 sau 46.000 de ani, aceste lucrări fiind cele mai vechi care se cunosc în Australia şi sud-estul Asiei.

Până la această descoperire, situl Puritjarra din centrul Australiei era considerat cea mai veche aşezare aborigenă, cu o vechime de circa 38.000 de ani.

Pe de altă parte, oasele descoperite constituie încă o dovadă a interacţiunii dintre oameni şi fauna gigantică, a subliniat paleontologul Gavin Prideaux de la Flinders University, coautor al studiului.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Australia cercetatori
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close