Antena 3 CNN Actualitate Inedit Iată adevăratul motiv pentru care frunzele se colorează toamna. Sigur nu te gândeai la așa ceva

Iată adevăratul motiv pentru care frunzele se colorează toamna. Sigur nu te gândeai la așa ceva

Iată adevăratul motiv pentru care frunzele se colorează toamna. Sigur nu te gândeai la așa ceva
16 Oct 2018   •   12:47

V-aţi întrebat cum şi de ce apar aceste culori şi care este explicaţia varietăţii extraordinare a lor? De ce unele frunze devin roşii, altele galbene, iar altele brune, plus combinaţiile diverse dintre acestea?

Frunzele sunt producătoarele de energie ale arborilor, printr-un proces de care cu toţii am învăţat la şcoală: fotosinteza. Prin acest fenomen bio-chimic, clorofila din frunze transformă cu ajutorul energiei solare resursele extrase din mediu. Din dioxidul de carbon absorbit din atmosferă şi din apa încărcată cu substanţe minerale extrasă de către rădăcini din sol, frunzele produc glucoză şi carbohidraţi care asigură creşterea arborelui şi oxigen care este eliberat în atmosferă.

Pe măsură ce lungimea zilelor însorite şi intensitatea luminii scad, procesul de fotosinteză se reduce până la încetare. Când proporţia orelor cu lumină şi a celor cu întuneric ating o anumită valoare-prag, celulele de la contactul frunzelor cu ramurile încep să se dividă rapid, creând un strat barieră, numit abscisă, care încetineşte până la oprire fluxul de substanţe dinspre frunze înspre arbore şi invers. Procesul duce în final la desprinderea frunzei de pe creangă, locul de prindere fiind acoperit apoi cu un strat protector pentru prevenirea evaporării apei şi impiedicarea pătrunderii dăunătorilor. Începerea acestui proces declanșează și colorarea de toamnă a frunzelor. 

Pentru că procesul depinde în primul rând de lungimea nopții, culorile toamnei apar la aproximativ aceeași dată în fiecare an într-o anumită locație, indiferent dacă temperaturile sunt mai reci sau mai calde decât în ​​mod normal.

Clorofila dă culoarea verde a frunzelor, pe care acestea o reflectă cel mai bine, în timp ce roşul şi albastrul sunt absorbite. Clorofila este generată în mod continuu, pentru înlocuirea celei descompuse prin expunerea la lumină. În frunze sunt prezenţi şi alţi pigmenţi, în cele mai multe cazuri aceştia fiind estompaţi de predominanţa clorofilei.

Pigmenții galbeni sunt dați de xantofilă, cei portocalii de beta-caroten. Aceştia devin vizibili din momentul în care regenerarea clorofilei se încetineşte şi opreşte. Pigmenții roșii și violet sunt dați de antocianine, substanţe produse din zaharurile care rămân captive în frunze după izolarea acestora de restul arborelui. Ca și clorofila, ceilalți pigmenți se descompun în lumină sau la îngheț, singurii pigmenți care rămân în final fiind taninii, care dau culoarea maro.

Temperatura, lumina soarelui, umiditatea solului, dar şi compoziţia acestuia, substratul geologic, vârsta şi starea de sănătate a arborilor influențează foarte mult coloristica frunzișului de toamnă. 

Continuarea aici.

×
Subiecte în articol: motiv toamnă frunze
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close