Antena 3 CNN Actualitate Inedit Înainte de iodura de potasiu, după Cernobîl, s-a propus administrarea unei alte substanțe. Era nevoie de 7 tone pentru întreaga populație din România

Înainte de iodura de potasiu, după Cernobîl, s-a propus administrarea unei alte substanțe. Era nevoie de 7 tone pentru întreaga populație din România

După catastrofa de la Cernobîl, românilor li s-au distribuit pastile cu iod. Ideea administrării iodurii de potasi a fost a profesorului Constantin Dumitrache. Trecuseră şase zile de la incendiul de la Cernobîl, iar Comitetul Central al Partidului Comunist Român voia să ia măsuri ferme.

Înainte de iodura de potasiu, după Cernobîl, s-a propus administrarea unei alte substanțe. Era nevoie de 7 tone pentru întreaga populație din România
Sursa foto: Pixabay
de Gabriel Dano    |    08 Mar 2022   •   20:42

„Am ajuns la minister şi m-am speriat. Toate holurile ministerului erau pline de militari, doctori militari. Zic: băi, s-a întâmplat ceva, dacă toata lumea e... pentru că noi am aflat de accidentul de la Cernobil cu o săptămână mai târziu,” a povestit prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinologie, Institutul C.I. Parhon, potrivit digi24.ro.

Iodul radioactiv ajunge în glanda tiroidă şi este folosit la formarea hormonilor tiroidieni. A fost explicaţia dată de profesorul Dumitrache celor din minister. Iar singura măsură era găsirea unui antidot care să blocheze captarea iodului de către tiroidă.

Prima soluţie propusă de medic a fost Lugol, adică iod metaloid concentrat. Pentru populaţia României de la acea vreme, era nevoie de 7 tone. Antidotul se comandă doar din Japonia, așa că soluția a fost respinsă deoare livrarea ar fi durat prea mult.

Antiroidele de sinteză, medicamente recomandate pacienţilor cu hipertiroidie, nu erau o soluţie: Constantin Dumitrache era de părere că făceau mai mult rău, deoarece exista riscul de îmbolnăvire a celor sănătoşi. Așa că s-a ajuns la soluția iodurii de potasiu. Se administra deja în şcoli pentru prevenirea guşei endemice, iar cantitățile existente în România erau suficiente.

„Undeva am avut succesul necesar, în sensul, a bloca captarea mai departe, dar ce s-a captat, a fost bine captat, în acele şapte zile în care invazia în natură a iodului radioactiv a fost la maximum,” a mai spus prof. dr. Constantin Dumitrache.

Febra iodului a cuprins România. Farmaciile, golite de substanţa care ar putea ajuta în caz de creştere a radiaţiilor

"Nu luaţi iod preventiv. Vă puteţi îmbolnăvi". Este apelul Ministerului Sănătăţii, după ce românii, panicaţi de o posibilă ameninţare nucleară, au început să golească farmaciile. În Botoşani, de exemplu, iodura de potasiu nu se mai găseşte. Medicii vin şi ei cu recomandări clare în acest moment. "Nu vă administraţi medicamente inutile, fără un consult medical".

Ministerul Sănătăţii atrage atenția că iodura de potasiu nu trebuie utilizată preventiv, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

"În ultimele două-trei zile au crescut considerabil cererile pentru iodura de potasiu, din păcate nu se mai găseşte, nu le avem nici noi pe stoc, nici depozitele", spune o farmacistă.

În Botoşani, oamenii au început să caute iodura de potasiu în farmacii.

"Foarte mulţi vor să se aprovizioneze cu produse pe bază de iod", a declarat Monida Adăscăliţei, director DSP Botoşani.

"Cereri din oră în oră la farmacie şi fiecare persoană care te cunoaşte, te întreabă dacă ai iodură de potasiu, inclusiv cunoştinţe, telefoane. Oamenii ar trebui să ştie că pentru orice substanţă administrată trebuie să ceară acordul medicului. În situaţia iodurii de potasiu este vorba despre endocrinolog care stabileşte când şi cum poate fi această substanţă administrată", a precizat Maricica Cazacu preşedinte Colegiul Farmaciştilor Botoşani.

Unii ştiu că astfel de medicamente, administrate după ureche, pot face mai mult rău decât bine.

În acest context, chiar Ministerul Sănătăţii a venit cu recomandări.

"Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență, datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor", se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

Probleme similare sunt şi în alte ţări precum Bulgaria şi Polonia.

"Nu luați pastile de iod fără sfatul autorităților. Există riscuri de sănătate asociate cu administrarea lor fără prescripție", aceasta este avertismentul Agenției federale belgiene pentru control nuclear.
 

×
Subiecte în articol: iodura de potasiu Cernobîl
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close