Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un student de 21 de ani din Anglia s-a dus vineri, 13 august, în vacanță în Afganistan. Și-a pregătit inclusiv mesajul în caz de deces

Un student de 21 de ani din Anglia s-a dus vineri, 13 august, în vacanță în Afganistan. Și-a pregătit inclusiv mesajul în caz de deces

"Voiam aventură". Este explicația lui Miles Routledge, 21 de ani, care a aterizat vineri în capitala afgană, Kabul.

Un student de 21 de ani din Anglia s-a dus vineri, 13 august, în vacanță în Afganistan. Și-a pregătit inclusiv mesajul în caz de deces
Sursa foto: Facebook
de Adrian Iclozan    |    17 Aug 2021   •   17:37

Routledge studiază fizica la universitatea britanică din Loughborough, Anglia.

"Voi absolvi anul viitor, voi lucra 80 de ore pe săptămână și nu voi avea ocazia să merg în niciun loc interesant. Mi-am zis. 'Fă tot ce poți, du-te într-un loc diferit'", a povestit el publicației Input.

În timpul confesiunii sale, studentul britanic se afla într-o locație securizată folosită de forțele aliate care încercau să evacueze cetățenii străini din capitala preluată de talibani.

Decizia de a merge să-și petreacă vacanța în Afganistan a luat-o în luna mai, după ce a văzut această destinație pe o listă cu cele mai periculoase locuri din lume.

Pe atunci, Kabul era la fel de sigur pe cât a fost în ultimii 20 de ani.

1.500 de dolari și patru luni de așteptare până la întâlnirea cu talibanii, în Kabul

"Nu erau talibani în zonă și (orașul) era vizitat mereu de oameni care-și povestesc experiențele pe Youtube. Mi-am zis: 'De ce nu, am să fac și eu ce fac și ei'. Dar, după cum vedeți, n-a mers așa. Voiam să văd cum e viața acolo, cât de diferită este. Era o curiozitate. Subiectul a fost mereu la știri, din 2001", spune Routledge.

Biletul spre Kabul și viza l-au costat 1.500 de dolari.

Studentul știa, chiar și înainte de ofensiva-fulger a insurgenților, că n-avea să fie o excursie în parcul de distracții.

"Sunt o persoană religioasă și m-am gândit că lucrurile vor merge în favoarea mea", continuă el.

Unii s-ar grăbi să-l acuze de prostie pentru decizia de a merge într-o țară unde au murit 3.500 de soldați străini și peste 170.000 de afgani însă Routledge n-a fost chiar atât de prost, comentează Input.

Pregătiri de deces: un mesaj care se publică automat pe rețeaua socială, dacă autorul nu intervine

Și-a luat un dispozitiv de monitorizare prin GPS, dotat cu un buton de alarmă, pe care a stabilit să-l țină în permanență asupra sa.

Și-a informat în mod regulat prietenii despre locația sa pe pagina de Facebook.

A pregătit chiar și un mesaj pentru a fi postat pe pagina sa umoristică pe care o administrează pe rețeaua socială. Mesajul este programat să se publice în două săptămâni dacă administratorul paginii nu intervine să îl oprească.

Prima dată când a realizat gravitatea situației a fost duminică, ziua când talibanii au intrat în Kabul.

La ora 9 dimineața, se plimba prin Kabul cu interpretul pe care îl închiriase, și pentru care, în prezent, face demersuri pentru a i se acorda azil în Occident.

"Urma să fie o zi caritabilă", explică studentul. El voia să scoată circa 30 de dolari de la bancomat, pentru a cumpăra hrană pentru copiii și câinii din oraș.

Însă banca era asaltată de oameni care voiau să-și scoată banii din conturi.

Măsuri disperate: eșarfă pe cap și fuga la ambasade

El relatează momentele în care oamenii "început să se poarte ca nebunii, furând și jefuind" în timp ce persoane înarmate trăgeau în aer focuri de AK-47, pentru a calma situația.

Routledge și-a cumpărat un acoperământ textil pentru cap, pentru a-și ascundă identitate, a încercat să se ducă la mai multe ambasade și a constatat că acestea erau închise.

El și translatorul au făcut autostopul până la aeroport, unde nu a găsit însă sprijin consular.

Localnicii l-au ajutat să ajungă într-o locație utilizată de forțele aliate ca stație pentru evacuați.

"Mi-era teamă că le fac probleme cu prezența mea dar sunt destui oameni aici, deci cred că e o înțelegere reciprocă", a povestit Routledge.

Un oficial al Ministerului britanic de externe, chestionat de Input cu privire la aventura studentului britanic, s-a dovedit mult mai puțin înțelegător. 

"Ne dedicăm atât de mult timp și efort pentru a-i scoate pe oameni din aceste locuri. De ce ar face cineva o tâmpenie atât de mare?", a comentat oficialul, care nu a vrut să-i fie publicat numele.

Ce a învățat Miles Routledge din Afganistan: vrea să se ducă în Coreea de Nord

Miles Routlege urma să plece din Afganistan cu un zbor comercial, joi, 19 august. Însă acum așteaptă să fie evacuat.

"Aud tiruri de arme și sunetul făcut de elicoptere dinspre aeroport, deci e o luptă în desfășurare pentru control", spunea studentul, luni dimineață. El a estimat că ar putea trece chiar și două săptămâni până va fi scos din țară.

În pofida celor întâmplate, Routledge spune că nu regretă vizita la Kabul și chiar se gândește la următoarea destinație periculoasă pe care ar dori să abordeze: Coreea de Nord.

Asta, după ce în urmă cu doi ani a vizitat Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istoria umanității și susține că a păcălit acolo moartea de două ori - odată, când era să cadă într-un puț cu țepi și a doua oară când a evitat să fie lovit de un vehicul.

×
Subiecte în articol: Miles Routledge Afganistan
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close