Antena 3 CNN Actualitate Inedit Perseide 2022, cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare. De unde o poţi vedea mai bine: "Vor cădea în jur de 100 de meteori pe oră"

Perseide 2022, cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare. De unde o poţi vedea mai bine: "Vor cădea în jur de 100 de meteori pe oră"

Perseide 2022. Luna august aduce cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare de peste an, Perseidele. Fenomenul astronomic îşi atinge maximul de vizibilitate în noaptea de 12 spre 13 august.

Perseide 2022, cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare. De unde o poţi vedea mai bine: "Vor cădea în jur de 100 de meteori pe oră"
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Aug 2022   •   14:30

Perseide 2022. Astronomic, luna august este cunoscută pentru apariţia roiului Perseide, care îşi va atinge maximul de vizibilitate, în România, în noaptea de 12 spre 13 august. Denumite după constelația din care provin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Toate aceste particule de praf provin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Perseidele în 2022, un fenomen astronomic deosebit, vizibil pe cerul României

Perioada de activitate a Perseidelor este cuprinsă între 17 iulie și 26 august, cu atingerea maximă a curentului în noaptea de 12 spre 13 august. În decursul a 60 de minute, se vor putea vedea, pe cerul României, în jur de 100 de stele căzătoare. 

Anul acesta Luna se va afla în faza de Lună Plină, va fi strălucitoare și se va vedea toată noaptea. Va rămâne pe cer toată noaptea și va dăuna foarte mult observațiilor. Chiar și din locurile cu cer bun, din cauza Lunii se vor vedea foarte puține Perseide.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cea mai bună perioadă de observare a Perseidelor din 2022

Cea mai buna perioadă de observare a Perseidelor din 2022 este dupa miezul nopții până dimineața. Oamenii sunt sfătuiți să se îndrepte spre zonele de periferie, acolo unde luminile sunt mai slabe. Cel mai bun loc este un loc la țară sau la munte.

Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

"Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în pământ sau la telefon.

Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit”, au mai informat reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

×
Subiecte în articol: Perseide stele cazatoare
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close