Antena 3 CNN Actualitate Inedit Povestea singurului submarin românesc. Ce au făcut rușii când au constatat că nu îl pot detecta pe radare

Povestea singurului submarin românesc. Ce au făcut rușii când au constatat că nu îl pot detecta pe radare

Povestea singurului submarin românesc. Ce au făcut rușii când au constatat că nu îl pot detecta pe radare
Sursa foto: sursa foto: Historia.ro
02 Mar 2017   •   12:46

Maistru Militar (r), brăileanul Marian Chiţoiu a avut ocazia să facă parte din echipajul submarinului Delfinul. Noul submarin Delfinul, deşi tras pe linie moartă, este încă obiectul cu cea mai mare valoare de inventar a oştirii, costând la data achizţionării nu mai puţin de 61,5 milioane de dolari, scrie Historia.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, Submarinul „Delfinul", construit în 1936, la Fiume (astăzi Rijeka) a fost luat drept pradă de război de către ruşi.
Retrocedat în 1957, sub formă de epavă, a fost reparat şi folosit ca navă de cercetări până în anii '70 când a fost casat.

''După ce am fost selectat pentru echipajul submarinului am fost trimis în Uniunea Sovietică, la Poti, unde am urmat un curs intensiv pentru lupta subacvatică. Am luat atunci contact cu torpilele de ultimă generaţie sovietice, între care şi torpilele cu oxigen, capabile să atingă 120 de noduri, dar al căror siaj poate deconspira poziţia navei", ne-a povestit Marian Chiţoiu, fostul maistru torpilor.

Marian Chițoiu a povestit cum s-au desfășurat primele probe ale submarinului. În timpul uneia dintre acestea, rușii au dat drumul la sonare şi au constatat cu stupoare că nu il pot detecta. Era din cauza elicei noi. Fusese montată în premieră pe submarinul nostru.

Când au văzut ce putea să facă noua elice au avut grijă apoi să nu mai fie montată decât pe submarinele lor, nu pe cele de export.

×
Subiecte în articol: submarin
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close