Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cele mai tari sfaturi anti-caniculă, de la linsul încheieturilor la condimente care-ți pun gura pe jar | Explicațiile specialiștilor citați de presa britanică

Cele mai tari sfaturi anti-caniculă, de la linsul încheieturilor la condimente care-ți pun gura pe jar | Explicațiile specialiștilor citați de presa britanică

Marea Britanie ar putea face concurență capitalei indiene, New Delhi, sau chiar deșertului Sahara, pe fondul valului de căldură fără precedent cu care se confruntă Regatul Unit.

Cele mai tari sfaturi anti-caniculă, de la linsul încheieturilor la condimente care-ți pun gura pe jar | Explicațiile specialiștilor citați de presa britanică
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    18 Iul 2022   •   20:50

Experții au prognozat valori de 41 de grade Celsius, dublu față de media sezonului cald în această țară.

La Londra, estimările indică 40 de grade, marți. Pentru Peterborough au fost anunțate 37 de grade, iar pentru Milton Keynes, Norwich și Lincoln, 36 de grade.

Presa britanică a consultat experți pentru sfaturi menite să-i ajute pe oameni să înfrunte canicula mai ușor iar cele mai neobișnuite dintre metode sunt prezentate în continuare, într-o sinteză realizată de Daily Mail.

Ceaiul, fie el fierbinte, pe zăduf nu se dezminte

Deși v-ar putea tenta o băutură rece pe vreme de caniculă, băuturile calde, precum ceaiurile și cafeaua, pot fi, de fapt, mai eficiente.

Un studiu realizat în 2012 de cercetători de la Universitatea din Ottawa a analizat efectul consumului de băuturi calde asupra temperaturii corpului.

Rezultatele au relevat că o băutură fierbinte poate răcori organismul, dar numai în condițiile unei clime uscate.

Dr. Ollie Jay, unul dintre autorii studiului, a precizat:  "Când bei o băutură fierbinte, începi să transpiri mai mult. Dacă transpirația se poate evapora, te răcește - mai mult decât căldura adăugată corpului prin ingerarea fluidului."

Deși transpirația poate fi jenantă, aceasta este o funcție esențială prin care corpul uman își reglează temperatura.

Pe măsură ce transpirația se evaporă de pe suprafața pielii, ea elimină excesul de căldură.

În condiții de umiditate însă, acest efect de răcire este mai puțin eficient.

"Într-o zi foarte caldă și umedă, dacă purtați multe haine sau dacă transpirați atât de mult încât lichidul ajunge să cadă pe pământ în loc să se evapore de pe suprafața pielii, a bea o băutură fierbinte este un lucru rău. Băutura fierbinte adaugă căldură corpului, așa că, dacă transpirația nu ajută la evaporare, beți la o băutură rece", a completat dr. Jay.

Alimentele picante au efecte interesante

În locul unei înghețate, ați putea lua în calcul un curry picant.

Arsura din gură în urma consumului de alimente picante este provocată de capsaicină - o substanță chimică aflată din abundență în ardeiul iute.

Arsura este, de obicei, urmată de o senzație de încălzire în restul corpului, care vă determină să transpirați.

Profesorul Barry Green de la Universitatea Yale explică: "Mâncărurile picante excită receptorii din piele care răspund în mod normal la căldură. Sistemul nervos central reacționează la orice îi transmite sistemul senzorial că se întâmplă. Prin urmare, tiparul de răspuns la durere și temperatură ridicată declanșează atât senzația, cât și reacția fizică la căldură, care include vasodilatația, transpirația și înroșirea feței."

După cum s-a precizat în cazul băuturilor calde, transpirația este una dintre metodele-cheie pentru reglarea temperaturii corpului uman, astfel că unde stă ceaiul, poate să stea și un meniu curry!

Lingerea încheieturii, scăderea temperaturii

Pare bizar sau, pentru unii mai sensibili, chiar scârbos, dar această tehnică naturală de răcire este folosită de mai multe creaturi din regnul animal, inclusiv de canguri și de maimuțe.

Încheieturile mâinilor conțin puncte de puls - zone în care este palpabil ritmul în care pompează inima, deoarece vasele de sânge se află aproape de suprafața pielii.

Lingerea încheieturilor implică umectarea cu salivă a zonei, ceea ce imită efectul transpirației și duce la răcirea suprafeței pielii.

Răcirea încetinește fluxul sangvin, împiedicând supraîncălzirea corpului.

Dacă ideea de a vă linge încheieturile nu vă atrage, puteți să vă turnați apă pe încheieturile mâinilor pentru un efect similar.

Chargerul retras din priză are un efect de briză

Majoritatea dintre noi știm că electronicele mari, cum ar fi televizoarele și computerele, generează multă căldură. Totuși, nu mulți se gândesc să înfrunte o perioadă caniculară prin deconectarea aparatelor mici.

În 2020, cei de la ZDNet au examinat un încărcător wireless, folosind o cameră termică pentru a detecta cât de mult se încălzește în ​​timpul utilizării (în sarcină) și cât de "rece" devine când nu încarcă.

Ei au descoperit că în timpul încărcării unui iPhone 11 Pro Max dispozitivul a ajuns la 32°C, în timp ce aerul din jur s-a încălzit la 20°C.

Gâtul fără băutură stă mai bine pe căldură

Rima se referă, evident, la băuturile alcoolice.

Efectele abuzului de alcool pe căldură au fost documentate cu mult înainte ca omenirea să se confrunte în mod conștient cu încălzirea globală, dar o reîmprospătare a cunoștințelor s-ar putea dovedi oportună pentru uituci și pentru prietenii lui Bachus, categorii care, până la urmă, se întrepătrund.

Potrivit specialiștilor, alcoolul este un diuretic care vă determină să urinați mai mult și vă poate deshidrata la modul sever.

Cei care nu se pot abține de la băutură trebuie să înlocuiască deficitul de lichid, altfel spus, să bea apă după alcool, pentru a compensa deshidratarea. 

În plus, efectele deshidratării bahice includ, pe lângă senzația de sete, stări de amețeală și oboseală, senzația de gură și buze uscate și percepția de "fierbințeală", pe seama efectului vasodilatator al alcoolului.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close