Antena 3 CNN Actualitate Infecţiile respiratorii acute, în creştere cu 17% faţă de săptămâna trecută

Infecţiile respiratorii acute, în creştere cu 17% faţă de săptămâna trecută

Infecţiile respiratorii acute, în creştere cu 17% faţă de săptămâna trecută
Sursa foto: Foto: fibro2010.com
de M.Z.    |    13 Feb 2012   •   10:44

În ultima săptămână, s-a înregistrat o creştere cu aproape 17% a infecţiilor acute respiratorii, comparativ cu intervalul anterior, în această categorie intrând şi gripa, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 63, informează un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii (MS). Este vorba de focare izolate în Iaşi şi alte judeţe.

De asemenea, "în ultima săptămână, se constată o intesificare a circulaţiei virusurilor gripale de tip AH3N2, în special pe teritoriul Moldovei, fără a exista, în prezent, riscul unei epidemii", se mai arată în documentul amintit.
 
În aceeaşi perioadă a crescut brusc numărul cazurilor de gripă AH3N2 cu preponderenţă în judeţul Iaşi unde se constată o incidenţă crescută faţă de nivelul naţional.

De la începutul supravegherii virusurilor gripale şi până în prezent, au fost confirmate, în total, 63 de virusuri gripale AH3N2, activitatea gripală fiind de intensitate medie, cu focar local în judeţul Iaşi şi cu cazuri sporadice în alte 15 judeţe.

Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite aglomeraţiile şi să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, dar şi retragerea din colectivitate în cazul celor bolnavi sunt importante pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.  

Este necesară, totodată, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă.

De asemenea, este recomandat ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close