Antena 3 CNN Actualitate Infrastructura este în continuare un punct sensibil. Drumurile din România, asfaltate pe jumătate

Infrastructura este în continuare un punct sensibil. Drumurile din România, asfaltate pe jumătate

Infrastructura este în continuare un punct sensibil. Drumurile din România, asfaltate pe jumătate
25 Apr 2015   •   13:37

Infrastructura este în continuare un punct sensibil în România. Aproape 40 la sută din drumurile publice sunt pietruite şi de pământ şi doar 35,4 la sută sunt modernizate.  Datele au fost anunţate de Institutul Naţional de Statistică şi sunt valabile la 31 decembrie 2014. Adelina Clapon vine cu mai multe detalii.

La sfârşitul anului 2014, drumurile publice din România totalizau peste 85.300 de kilometri. Din acest total, doar 20 la sută, adică
puţin peste 17 mii, reprezintă drumuri naţionale, în timp ce peste 40% sunt drumuri judeţene, iar 38% - drumuri comunale.

Din totalul drumurilor publice, puţin peste o treime sunt drumuri modernizate. 22 de mii de kilometri, adică peste un sfert din drumuri, au îmbrăcăminţi rutiere uşoare şi în jur de 33 de mii de kilometri, adică aproape 40 la sută, sunt drumuri pietruite sau de pământ.

O bună parte din drumurile publice prezintă o stare tehnică necorespunzătoare şi, implicit,  riscuri. De exemplu, 44,4 la sută din lungimea drumurilor modernizate şi 52 la sută din lungimea celor cu îmbrăcăminţi rutiere uşoare aveau, la sfârşitul anului trecut, durata de folosinţă depăşită.

Din totalul drumurilor naţionale, peste 6.000 de kilometri, adică aproape 36 la sută, sunt drumuri europene, în timp ce autostrăzile însumează doar 683 de kilometri. Din anul 2013 până acum lungimea autostrăzilor a crescut cu 39 de km. Drumurile cu 3 benzi de circulaţie se întind pe 276 km, iar cele cu 4 benzi de circulaţie pe 1.673 de kilometri. România are doar 22 de kilometri de drumuri cu 6 benzi de circulaţie.

×
Subiecte în articol: infrastructura drumuri România
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close