Antena 3 CNN Actualitate Infringement pentru România din cauza cartierului Greenfield din Băneasa. Ce legătură au Videanu şi Udrea cu ilegalităţile comise

Infringement pentru România din cauza cartierului Greenfield din Băneasa. Ce legătură au Videanu şi Udrea cu ilegalităţile comise

Infringement pentru România din cauza cartierului Greenfield din Băneasa. Ce legătură au Videanu şi Udrea cu ilegalităţile comise
Sursa foto: Foto: INTACT Images
27 Aug 2012   •   19:35

Avizul de urbanism pentru cartierul Greenfield din Băneasa a fost obţinut ilegal, în mandatul primarului Adriean Videanu. După constatarea ilegalităţilor,  ministrul Elena Udrea nu a dat curs rapoartelor de control şi nu a dispus sesizarea Parchetului. În această situaţie, Comisia Europeană a declanşat măsura de infringement împotriva României.

Potrivit adevărul.ro, Comisia Europeană a deschis un dosar de infringement împotriva statului român în urma unei afaceri imobiliare cu ilegalităţi tolerate de autorităţi.  Proiectul Greenfield, din zona Băneasa, al firmei Impact, este în mijlocul acestui scandal, în urma căruia România riscă să fie sancţionată.

Sesizarea a fost făcută de bucureşteanul Florian Ioniţă, proprietar de teren în aceeaşi zonă, după ce s-a trezit că nu mai poate construi nimic, deoarece lotul său figura în acte ca fiind „pădure", într-un PUZ al firmei Impact SA. După mai multe sesizări, Ioniţă şi un alt vecin au dat peste o poveste în care apar ca personaje fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, dar şi fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu.

Firma Impact SA primea în 2007 avizul de urbanism pentru dezvoltarea cartierului Greenfield din Băneasa. Pentru căile de acces în cartier, Impact SA avea nevoie de un drum forestier de aproximativ 1,3 kilometri.  Drumul aparţine Regiei Naţionale a Pădurilor, iar pentru a deveni cale de acces a cartierului au fost măsluite documente şi s-au folosit relaţii la nivel înalt.

Prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti 112/2007, acest drum a fost „furat" de la Direcţia Silvică Ilfov şi trecut ca stradă de acces pentru cartierul Greenfield.

Hotărârea a fost dată pe vremea când primar general al Capitalei era Adriean Videanu, care se bucura de o majoritate favorabilă în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. La un an după această decizie, firma Titan Mar, controlată de acelaşi Adriean Videanu, a primit un contract de la firma Impact. Sediul Construdava Impact a fost „îmbrăcat" în marmură, valoarea contractului fiind de peste 400.000 de lei (100.000 de euro).

„Contractul nu a fost unul mare, undeva la 400.000 - 500.000 de lei. Era nevoie de o firmă de specialitate în lucrul cu astfel de materiale, aşa că s-a apelat la această firmă. S-a achiziţionat marmură şi s-a plătit şi montajul", a recunoscut un membru din conducerea Impact SA.

Fostul primar general Adriean Videanu a spus că nu ştie să fi avut vreo relaţie contractuală cu firma Impact SA.

Proiectul Greenfield al firmei Impact SA a obţinut în 2008 aviz şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), minister condus de Elena Udrea. Acelaşi proprietar care s-a trezit că nu mai are acces la terenul său din Băneasa şi că, în acte, pe teren să se afle o pădure, a făcut şi la MDRT o plângere.

Corpul de Control al ministerului condus de Elena Udrea a constatat ilegalităţile ce au stat la baza avizului şi a celorlalte aprobări pentru proiectul Greenfield. Mai mult, prin raport s-a propus anularea avizului dat firmei Impact. Raportul a ajuns pe masa ministrului Elena Udrea, care a semnat raportul, dar nu s-a luat nicio măsură.


×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close