Antena 3 CNN Actualitate Ioana Barbu, copilul cu mâini de aur care îşi ajută tatăl, militar rănit în Afganistan, să deschidă un centru pentru militarii răniţi în război

Ioana Barbu, copilul cu mâini de aur care îşi ajută tatăl, militar rănit în Afganistan, să deschidă un centru pentru militarii răniţi în război

România a trimis de-a lungul anilor peste 50 de mii de militari în Afganistan. Cei mai mulţi şi-au îndeplinit misiunile cu succes şi s-au întors sănătoşi acasă. Mulţi însă au fost prinşi în războiul care macină această ţară de atâta timp, iar recuperarea au făcut-o în străinătate, pentru că în România nu aveau unde.

Ioana Barbu, copilul cu mâini de aur care îşi ajută tatăl, militar rănit în Afganistan, să deschidă un centru pentru militarii răniţi în război
de Cristi Popovici    |    01 Dec 2020   •   09:40

Dar asta se va schimba, datorită unor voluntari - militari şi foşti militari - care au început deja construcţia primului centru destinat tratării traumelor de război, la Târgovişte.

Printre cei care fac tot posibilul ca demersul să devină realitate este şi Ioana Barbu, o elevă de 15 ani pasionată de pian, şi al cărei tată a văzut moartea cu ochii, într-un tab în Afganistan.

"Muzica pentru mine reprezintă totul, este lumea în care mă pot refugia atunci când am momente neplăcute", a declarat Ioana.

Când termină lecţiile la matematică şi la pian, Ioana îşi ajută tatăl, militar de carieră, într-o misiune importantă - amenajarea primului centru de recuperare a militarilor răniți în teatrele de operații. Ioana participă la evenimente caritabile unde se strâng fonduri pentru centrul care se amenajează la Târgovişte.

Aici, soldaţii care se întorc din teatrele de operaţiuni se pot trata la standarde înalte atât pentru rănile fizice, cât mai ales pentru cele psihice.

Ioana Barbu, copilul care îşi ajută tatăl la amenajarea primului centru de recuperare pentru militari

"Am fost atacaţi cu armament de infanterie, mitraliere, AG7. Au fost foarte mulţi. S-au tras şapte lovituri de AG, deci automat şapte AG-işti, plus mulţi cu mitraliere şi pistoale-mitralieră", a povestit Marius Barbu, tatăl Ioanei, militar rănit în Afganistan.

În 2008, tatăl Ioanei, Marius Barbu, a făcut parte dintr-o misiune în Afghanistan unde un convoi de taburi a fost atacat de insurgenţii talibani.

A scăpat cu viaţă printr-un noroc. Un camarad din acelaşi tab a murit pe loc. Recuperarea a durat câteva luni, dar amintirea acelei zile îl va bântui toată viaţa. Şi pe el, şi pe soţia lui.

"Sincer, noi nici nu prea am vorbit pe această temă, pentru că sunt momente dificile, am încercat să le facem uitate, deşi nu avem cum sa le uităm vreodată", a explicat Olga Barbu, soţia lui Marius.

Acel episod l-a făcut mai puternic pe plutonierul major Marius Barbu. Iar anul următor, în 2009, a plecat din nou în Afganistan. Şi în 2012 a făcut la fel, în ultima misiune internaţională. Când s-a întors a realizat cât de important este un centru de recuperare pentru veteranii de război. Alături de militari din întreaga ţară au pus bazele proiectului de la Târgovişte.

De-a lungul anilor, 50 de mii de militari au luptat în teatrele de operaţiuni pentru România. Mulţi dintre ei au suferit răni fizice şi afecţiuni psihice pentru care au fost trataţi în străinătate. În cel mai optimist scenariu, centrul de la Târgovişte va fi gata peste doi ani.

La 80 de milioane de euro este evaluată construcţia şi echipamentele. Sunt promisiuni de la Guvern ca 50 de miliioane de euro să vină din bani europeni. Până când vor deveni realitate, tot proiecul se bazează pe donaţii şi voluntari. Ca Marius şi Ioana...

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close