Antena 3 CNN Actualitate Iohannis, la Caracal, alături de președintele Portugaliei: "România susține abordarea NATO de tip 360 de grade pentru apărarea tuturor aliaților"

Iohannis, la Caracal, alături de președintele Portugaliei: "România susține abordarea NATO de tip 360 de grade pentru apărarea tuturor aliaților"

Președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat, marți, la Caracal, Batalionul 1 Instrucție Olt împreună cu președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa.

Iohannis, la Caracal, alături de președintele Portugaliei: "România susține abordarea NATO de tip 360 de grade pentru apărarea tuturor aliaților"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Dec 2022   •   13:48

Șeful statului a susținut o alocuțiune în fața trupelor, alături de omologul portughez.

"Am exprimat interesul pentru asigurarea continuității dislocării trupelor portugheze, precum și pentru un angajament al Portugaliei de a efectua misiuni de poliție aeriană în România, pe Flancul Estic.

Am evaluat totodată, împreună, situația de securitate din regiunea Mării Negre și de pe Flancul Estic și am reafirmat angajamentul statelor noastre de a colabora pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid în ceea ce privește întărirea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Iohannis: "România susține abordarea de tip 360 de grade pentru apărarea teritoriului tuturor aliaților"

România susține abordarea prin care NATO trebuie să acționeze pentru asigurarea măsurilor de apărare și descurajare, inclusiv pe Flancul Sudic, precum și abordarea de tip 360 de grade pentru apărarea teritoriului tuturor țărilor aliate. 

Am convenit cu președintele de Sousa impulsionarea cooperării pe palier bilateral, dincolo de excelenta cooperare pe componenta de apărare sau de dialogul politico-diplomatic ce a atins în acest an o dinamică fără precedent la toate nivelurile (...)

Am salutat atitudinea pozitivă autorităților portugheze față de comunitatea românească din Portugalia, care este care este foarte bine integrată în viața economică, socială și culturală și care este foarte bine primită pe plan european.

Iohannis: "Am mulțumit președintelui portughez pentru susținerea fermă a aderării României la Schengen"

Am ținut să mulțumesc domnului președinte pentru susținerea fermă și principială pe care Portugalia o are în sprijinul aderării României la Spațiul Schengen.

Am abordat și evoluțiile curente în domeniul energiei. Din perspectiva mai amplă a măsurilor luate la nivel european, am subliniat importanța acțiunii unitare a Uniunii Europene în gestionarea prețurilor la energie, respectiv în consolidarea securității aprovizionării cu resurse energetice. 

Am reiterat sprijinul României pentru avansarea extinderii Uniunii Europene, atât în privința Balcanilor de Vest, cât și în privința partenerilor noștri estici. Am evidențiat în mod deosebit sprijinul pe care România l-a acordat și va continua să-l acorde în vederea avansării parcursului european al Republicii Moldova.

Am abordat și vecinătatea sudică, inclusiv în lumina discuțiilor recente de la reuniunea Consiliului European din 15 decembrie.

O vecinătate puternică a Uniunii este de natură să contribuie la consolidare a rezilienței noastre.

Vă mulțumesc, domnule președinte, pentru vizită și pentru consistența discuțiilor noastre. Înainte de sărbătoarea Crăciunului, doresc să vă urez dumneavoastră și poporului portughezi 'Sărbători Fericite'", a încheiat Klaus Iohannis.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close