Antena 3 CNN Actualitate Iohannis, scrisoare după scrisoare către premierul Dăncilă. Președintele motivează respingerile miniștrilor

Iohannis, scrisoare după scrisoare către premierul Dăncilă. Președintele motivează respingerile miniștrilor

Iohannis, scrisoare după scrisoare către premierul Dăncilă. Președintele motivează respingerile miniștrilor
10 Ian 2019   •   12:11

Președintele Iohannis a trimis două scrisori premierului Viorica Dăncilă în care argumentează refuzul pentru numirile pe care premierului le-a înaintat Palatului Cotroceni, în vederea ocupării funcțiilor vacante din Guvern.

Prima scrisoare se referă la propunerile care i-au vizat pe Ilan Laufer și Olguța Vasilescu, iar cea de-a doua vizează celălat set de propuneri în legătură cu Mircea Drăghici și Olguța Vasilescu.

 

Prima scrisoare:

”Stimată doamnă Prim - ministru,

Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, ați propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice, respectiv a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcții a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Şova.

În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice constat că din documentația ce însoțește propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului.

În ceea ce privește propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor.

Față de aceste motive, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale, am decis să resping propunerile de numire în funcțiile respective.”

A doua scrisoare:

”Stimată doamnă Prim - ministru,

Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/6690 din data de 22 noiembrie 2018 precum și adreselor nr. 5/5864 și nr. 5/5865, ambele din data de 30 noiembrie 2018, prin care ați înaintat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a doamnei Lia-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, ca urmare a propunerii de revocare/de constatare a vacanței funcției,

Văzând incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) precum și ale art. 105 din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale,

Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS – WERNER IOHANNIS”

Ce prevăd articolele din Constituție și din lege invocate de Iohannis ca să-i respingă pe Vasilescu, Laufer și Drăghici

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close