Antena 3 Politică Ce prevăd articolele din Constituție și din lege invocate de Iohannis ca să-i respingă pe Vasilescu, Laufer și Drăghici

Ce prevăd articolele din Constituție și din lege invocate de Iohannis ca să-i respingă pe Vasilescu, Laufer și Drăghici

10 Ian 2019   •   12:38
Ce prevăd articolele din Constituție și din lege invocate de Iohannis ca să-i respingă pe Vasilescu, Laufer și Drăghici

Președintele Klaus Iohannis a trimis două scrisori premierului Viorica Dăncilă în care argumentează refuzul pentru numirile pe care premierului le-a înaintat Palatului Cotroceni, în vederea ocupării funcțiilor vacante din Guvern. Este vorba de trei nume: Ilan Laufer, Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici.

În scrisorile sale, Iohannis invocă câteva prevederi constituționale și o lege.

Articolele invocate de Iohannis

Art. 105 Constituția României  – Incompatibilităţi
(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.
(2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.

art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor

Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.


Art. 85 Constituția României – Numirea Guvernului

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close