Antena 3 CNN Actualitate Ion Iliescu: Dacă s-ar încerca arestarea mea, ar provoca un protest general în întreaga ţară

Ion Iliescu: Dacă s-ar încerca arestarea mea, ar provoca un protest general în întreaga ţară

Ion Iliescu: Dacă s-ar încerca arestarea mea, ar provoca un protest general în întreaga ţară
Sursa foto: Ion Iliescu
19 Dec 2009   •   11:32

Dacă Ion Iliescu ar fi fost condamnat pentru ce s-a întâmplat în timpul mineriadelor din anii '90, în toată ţara ar fi avut loc proteste masive. Este chiar părerea fostului şef de stat, care vorbeşte într-un interviu acordat BBC despre rolul său în timpul revoluţiei din 1989, dar şi despre mineriadele de mai târziu.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu susţine că o eventuală condamnare a sa în dosarele Revoluţiei sau al mineriadelor din anii '90 ar fi provocat proteste în toată ţara. "Cine ar putea să mă judece pe mine în legătură cu Revoluţia română? Să fim serioşi! Tot poporul a simţit că am făcut sacrificii de-a lungul întregii mele vieţi şi că în zilele Revoluţiei m-am implicat în tot acest proces de transformare a ţării. A exprima dubii cu privire la rolul meu în Revoluţie este o chestiune pe care nimeni în România nu ar putea să o ia în serios!" spune Ion Iliescu.

?Cei care ridică o astfel de problemă nu sunt oameni normali?, a adăugat fostul şef al statului. Dacă cineva ar încerca aşa ceva, ar provoca un protest general în întreaga ţară?.

În interviul acordat BBC şi citat de cotidianul România liberă, Ion Iliescu este de părere că în timpul Revoluţiei, cei care au tras asupra populaţiei încercau să preia puterea de la prima structură a noii puteri ce i-a urmat lui Ceauşescu.

Ion Iliescu a vorbit şi despre mineriada din iunie 1990. Fostul şef al statului spune că nu el a chemat minerii la Bucureşti, dar că intervenţia lor a fost justificată.

"La trei săptămâni după alegeri o asemenea manifestaţie anarhistă în centrul Capitalei, cu devastarea clădirilor Poliţiei, a Ministerului de Interne, a televiziunii publice. A fost revolta poporului: 'Cine sunt aceşti oameni?! Cum e posibil?!'. Minerii au fost numai o parte din cei care din Bucureşti sau din afara Bucureştiului au venit în Capitală să ajute autorităţile să elimine această răscoală anarhică", a mai precizat Ion Iliescu, în interviul pentru postul britanic de radio BBC.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu Revolutia romana mineriada
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close