Antena 3 CNN Actualitate Ion Iliescu rupe tăcerea. Anunțul făcut de fostul președinte după speculațiile din ultima vreme

Ion Iliescu rupe tăcerea. Anunțul făcut de fostul președinte după speculațiile din ultima vreme

Ion Iliescu rupe tăcerea. Anunțul făcut de fostul președinte după speculațiile din ultima vreme
22 Dec 2017   •   11:36

Ion Iliescu rupe tăcerea după multă vreme. Fostul președinte a ținut, pe 22 decembrie, să răspundă acuzațiilor venite inclusiv dinspre Parchet potrivit cărora în decembrie 1989 nu ar fi avut loc o revoluție spontană.

"Se împlinesc, azi, 22 decembrie 2017, douăzeci și opt de ani de la victoria revoltei populare care a marcat începutul Revoluției Române.  În decembrie 1989 în România a avut loc o Revoluţie, indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac. A fost o schimbare radicală de sistem politic, s-au schimbat dramatic instituţiile statului, natura lor, s-a trecut de la un regim totalitar la unul democratic. Au apărut instituţii noi, noi drepturi şi libertăţi civice, România s-a deschis spre lume.

Nevoia de libertate, de democrație, a jucat rolul de motor al schimbării. Privațiunile de tot felul, umilințele unei vieți la limita supraviețuirii, din ultimii ani ai ceaușismului, au fost declanșatorul revoltei populare. O revoltă care mocnea, Timișoara fiind locul în care ea a izbucnit la suprafață, după ce la Iași, represiunea Securității a înăbușit o acțiune similară.

Democrația s-a construit pe jertfa unor oameni, care au pus viața lor la temelia noii Românii, jertfă pe care o onorăm, și o regretăm, în același timp, pentru că nimeni n-ar trebui să fie obligat să se sacrifice pentru ideile și credințele lui. Pentru ca jertfa lor să aibă un sens pentru noile generații, trebuie ca, alături de drepturi și libertăți, să învățăm să ne asumăm și responsabilitățile care derivă din starea noastră de cetățeni.

Moștenirea Revoluției Române este una eminamente pozitivă, și ea trebuie apărată de toți cei care cred în libertate și în democrație. Mă înclin în fața memoriei tuturor celor care au luptat pentru libertate în anii totalitarismelor românești, a celor care, în decembrie 1989, au făcut posibilă schimbarea care a adus România în familia națiunilor europene", a scris Ion Iliescu, pe blog.

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu Revolutia romana
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close