Antena 3 CNN Actualitate Jaf la Ministerul Economiei. Cheltuieli fără bază legală în timpul mandatelor lui Videanu și Ariton

Jaf la Ministerul Economiei. Cheltuieli fără bază legală în timpul mandatelor lui Videanu și Ariton

Jaf la Ministerul Economiei. Cheltuieli fără bază legală în timpul mandatelor lui Videanu și Ariton
Sursa foto: Foto: Intact Images
25 Sep 2012   •   16:25

Curtea de Conturi a constat că, sub mandatele foștilor miniștri Adriean Videanu şi Ion Ariton, la Centrul Român pentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine (CRPCIS) s-au făcut cheltuieli nejustificat de mai multe zeci de milioane de lei, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Potrivit rezultatelor unui audit general al activității proprii ministerului și a companiilor aflate în subordine, în perioada 2009 - aprilie 2012, au fost descoperite mai multe nereguli și cheltuieli nejustificate astfel:

- angajamente legale peste valoarea celor bugetare   - 2.382.044 lei

”CRPCIS a încheiat angajamente legale peste valoarea angajamentelor bugetare cu suma de 2.382.044 lei, precum si peste valoarea creditelor bugetare aprobate cu suma de 1.323.991 lei. S-au constatat depasiri la urmatoarele articole bugetare: "Carburanti si lubrifianti", "Posta, telecomunicatii, radio, tv internet", "Alte bunuri si servicii pentru intretinere si functionare", "Alte cheltuieli cu bunuri si servicii".

- cheltuieli fără bază legală     122.461 lei

”Efectuarea de cheltuieli fara baza legala, in suma de 122.461,4 lei, prin acceptarea inchirierii spatiului la targuri internationale, in alte conditii decat cele stabilite prin Caietele de sarcini, de la o firma care nu avea calitatea de organizator extern al evenimentului”.

- efectuarea de plăţi pentru bunuri şi servicii peste caietul de sarcini  -   10.242 lei

”Acceptarea la plata si efectuarea de plati pentru bunuri si servicii, care nu au fost stabilite prin Caietele de sarcini si nici nu au fost puse la dispozitia operatorilor economici. Valoarea estimata a abaterii este de 10.242,26 lei”.

- participarea nelegală la târguri şi expoziţii  - 77.776 lei

”Efectuarea de cheltuieli fara baza legala, in suma de 77.776 lei, pentru participarea in mod nelegal a 2 entitati la targuri internationale cu finantare de la bugetul de stat”.

- participarea la târguri şi expoziţii neeligibile - 247.583 lei

”Efectuarea de cheltuieli in suma de 247.583,92 lei, pentru participarea la targuri si expozitii a unor agenti economici care nu indeplineau conditiile de eligibilitate”.

- participarea la târguri şi expoziţii peste caietul de sarcini   -  1.879.999 lei

”Angajarea si pata unor cheltuieli, in suma de 1.879.999,96 lei, finantate din fonduri de la bugetul de stat, pentru servicii privind participarea la un targ international, peste nivelul celor stabilite in Caietul de sarcini, in conditiile in care nu s-a facut dovada eficientei participarii, prin incheierea pentru firmele participante a unor contracte, in valoare de minimum 3 milioane USD”.

- sporuri ilegale pentru condiţii vătămătoare    - 180.642 lei

„Efectuarea de cheltuieli de personal fara baza legala, in suma de 180.642 lei, prin acordarea nelegala a sporului pentru conditii vatamatoare”

- servicii subcontractate nelegal   -  3.123.521 lei

”Efectuarea de plati, in suma de 3.123.521,12 lei, din fonduri publice, pentru servicii subcontractate, in alte conditii decat cele stabilite prin Normele de atribuire a contractului de organizare„.

Potrivit sursei citate, CRPCIS a derulat contracte cu societati organizatoare care nu au avut niciun angajat și nu au un alt obiect principal de activitate.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close