Antena 3 CNN Actualitate Judecarea recursului în dosarul Zambaccian, amânată pentru 13 mai

Judecarea recursului în dosarul Zambaccian, amânată pentru 13 mai

Judecarea recursului în dosarul Zambaccian, amânată pentru 13 mai
de M.T.    |    08 Apr 2013   •   18:16

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat judecarea recursului în dosarul Zambaccian în care Adrian Năstase este acuzat de luare de mită şi şantaj.

Următorul termen a fost stabilit pentru 13 mai. Judecătorii au amânat recursul după ce Adrian Năstase şi soţia sa au depus la instanţă cereri în care au solicitat un nou termen pentru a-şi angaja avocaţi.

Fostul premier a fost condamnat pe fond la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar dacă pedeapsă este menţinută, el ar putea reveni în închisoare.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în dosarul Zambaccian pe 13 noiembrie 2006. Fostul prim-ministru era acuzat ar fi primit, în perioada 2002 - 2004, în calitate de şef al Executivului, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630 de mii de euro. Banii reprezentau contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În aprilie 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis dosarul înapoi la DNA, pentru refacerea urmăririi penale. Decizia a fost luată după ce Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate ce fusese invocată de Năstase în acest dosar.

Pe 30 martie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat de un complet de 3 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, în dosarul Zambaccian. Pentru cea de a doua acuzaţie, de luare de mită, fostul premier al României a fost achitat. Soţia sa, Dana Năstase, a fost achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, dar a fost condamnată la 3 ani cu suspendare, pentru folosirea de documente false la vamă. Procurorii DNA au depus recurs şi au cerut închisoarea cu executare. Apărarea a depus, la rîndul ei, recurs şi a cerut achitarea.

Irina Jianu, fostul şef al inspectoratului de stat în construcţii a fost singurul inculpat în acest dosar care a primit o pedeapsă cu executare. Ea a fost condamnată atunci la 3 ani de închisoare pentru folosirea de documente false la vamă.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close