Antena 3 CNN Actualitate Jurnalist japonez, bătaia de joc a Parchetului General de la Bucureşti. "Hai, afară, ce facem noi aicea?!"

Jurnalist japonez, bătaia de joc a Parchetului General de la Bucureşti. "Hai, afară, ce facem noi aicea?!"

Jurnalist japonez, bătaia de joc a Parchetului General de la Bucureşti. "Hai, afară, ce facem noi aicea?!"
Sursa foto: Foto: Jurnalul.ro
07 Sep 2012   •   20:50

Yutaka Ishiguro, șeful biroului din Geneva al celui mai important cotidian japonez - The Yomiuri Shimbun -, a avut parte de un tratament grosolan din partea unor persoane de la Parchetul General. Venit în România pentru a investiga moartea tinerei studente Yurika Masumo, jurnalistul a fost grăbit să părăsească Biroul de Presă al Parchetului General, pentru că persoanele de acolo aveau treabă. Chiar dacă mai avea de notat anumite amănunte, de dat un telefon, Ishiguro a fost poftit pe hol.

A găsit un loc unde să își poată pună carnetul să noteze ceva, dar a fost luat în colimator de paznic. „Aţi terminat la Biroul de Presă? Atunci, hai, afară, ce facem noi aicea?!”.

Politicos, japonezul a ieșit afară și, în fața Parchetului, s-a pus în poziția ghemuit și și-a notat ce mai avea de scris sprijinind carnetul pe genunchi.

La întâmplarea revoltătoare a asistat și un ziarist de la Jurnalul Național, Robert Veress, care a scris despre acest caz. Conform acestuia, explicația tratamentului se regăsește, parțial, în faptul că Jurnalul Național a prezentat dovezi din care reieșea că tragedia de la Corbeanca putea fi evitată și că responsabilitatea pentru faptul că asasinul studentei japoneze era în libertate revine anchetatorilor care au cercetat alte grave infracţiuni comise de Nicolae Vlad.

Cei doi jurnaliști au mai cerut procurorului șef Ramona Bulcu (Biroul de Relaţii Mass-Media al Parchetului General), să le pună la dispoziţie o copie a ordonanţei prin care s-a dispus reţinerea lui Nicolae Vlad, în data de 3 mai 2012. Este un document public, care se găseşte la Parchetul General. Au fost îndrumați să formuleze o cerere scrisă, în baza Legii accesului la informaţiile publice, urmând să primească răspunsul în termenul legal. Pentru jurnalistul japonez era vital să primească informaţia respectivă în timp util, însă Ishiguro s-a lovit încă o dată de indiferența funcționarilor români. „Nu cred că se poate, trebuie să vedem, întâi, cine este procurorul de caz, să vedem dacă este în insituţie, să vedem dacă timpul îi permite să formuleze un răspuns, fiindcă sunt şi alte lucrări, sunt priorităţi...”, a declarat Ramona Bulcu, notează Jurnalul Național.

Yutaka Ishiguro a vizitat-o apoi pe Mioara Mitrea din Balotești, o altă victimă a lui Nicolae Vlad, care l-ar fi identificat clar pe agresorul ei. Procurorul de caz i-a spus însă femeii că "e doar cuvântul meu, împotriva cuvântului ăstuia".

Pe drumul de întoarcere spre Bucureşti, trecând pe lângă pădurea în care a fost violată, tâlhărită şi ucisă conaţionala sa, Yutaka a mai făcut o remarcă pertinentă: „Nu este nicio staţie de autobuz în apropiere, nimic de interes. Taximetristul care i-a transportat pe Yurika şi Vlad ştia că nu aveau ce să caute aici. E implicat”.

Citește articolul integral pe Jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: Parchetul general Jurnalul National
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close