Antena 3 CNN Actualitate Justiție Epoca de aur a anticorupției se confruntă cu eșec după eșec. Milionari ai sistemului, scăpați de mega-dosare

Epoca de aur a anticorupției se confruntă cu eșec după eșec. Milionari ai sistemului, scăpați de mega-dosare

Ioan Niculae, Dan Adamescu, Dinu Patriciu, Puiu Popoviciu, Horia Simu sau Ovidiu Tender, sunt doar câteva exemple dintre cei care au ajuns din fruntea topurilor celor mai bogați români la panoul de trofee al așa-zisului stat de drept, fiindcă banii au reprezentat o miză extrem de importantă a vânătoarei de vrăjitoare, mascată în lupta anticorupție.

de Andreea Sava    |    30 Apr 2023   •   12:31

De fapt, unul dintre scopurile principale ale sistemului construit de Traian Băsescu și intrat în război fratricid după plecarea acestuia de la Cotroceni, a fost controlul asupra celor mai importante sectoare din economie, dar și asupra unor fluxuri amețitoare de bani.

În 2018, după desecretizarea și denunțarea protocoalelor SRI-parchete, zeci de oameni de afaceri, care nici măcar nu erau la curent că sunt cercetați oficial în vreun dosar penal, au primit acasă scrisori de la DNA și DIICOT că au fost filați și interceptați de SRI pentru diverse perioade de timp.

Un afacerist din Cluj, de exemplu, a primit nu una, ci trei asemenea scrisori. La fel, și Ion Țiriac a aflat că a fost supravegheat într-un dosar care nu avea nici cea mai mică legătură cu el: cel al dispariției lui Codruț Marta, pe motiv că ar avea casa în apropierea celei a lui Elan Schwartzenberg. Doar că cele două sunt la mare distanță una de cealaltă.

Ce înseamnă asta? Că undeva, prin anumite sertare importante, zac niște sute de ore de înregistrări cu mulți dintre milionarii României, care, chiar dacă nu s-au trezit până acum cu dosare penale, nu înseamnă că nu le pot fi scoase oricând și pot fi șterse de praf; mai ales că tocmai asistăm la o revigorare majoră a luptei anticorupție prin DNA, dar nu numai.

Fiindcă și DIICOT pare a fi pe steroizi, chiar dacă nu unde ne-am fi așteptat: de exemplu, să afle cine a pus bomba care l-a ucis pe afaceristul Ioan Crișan, acum aproape doi ani, la Arad.

Cum a scăpat Horia Simu de pușcărie

Între timp, unii dintre milionarii arestați în trecut scapă, rând pe rând, de dosare și pușcărie, dar pe muțește, sub acoperirea noului spectacol cu cătușe. Cel mai proaspăt exemplu, Horia Simu, cel supranumit magnatul cuprului.

 „Aș vrea, în primul rând, să mulțumesc lui Dumnezeu pentru faptul că pot să-mi petrec sărbătorile alături de familie. Voi încerca să demonstrez toată nevinovăția mea în fața noului complet. Sunt foarte emoționat pentru momentul pe care îl trăiesc”, declara Horia Simu în 21 decembrie 2018.

În decembrie 2018, Horia Simu ieșea din închisoare, fiindu-i suspendată executarea pedepsei de patru ani, într-un dosar în care era acuzat că ar fi dat 230.000 de euro mită fostului șef ANAF, Șerban Pop, pentru a interveni pe lângă șefa DIICOT de la acea vreme, Alina Bica.

Și nu era singurul dosar pe care-l avea pe cap: mai era acuzat și pentru bani primiți de la ANRP, cele mai mari despăgubiri individuale date vreodată în România. 

Înainte de a fi condamnat definitiv, Horia Simu acuza că este victima sistemului. Mai precis, el acționase în privința ANRP ca o săgeată a unui grup uriaș de influență, condus de la Cotroceni în mandatul lui Traian Băsescu, prin șeful comunității de informații, Daniel Moldoveanu.

Chiar aici, la „Descoperiți”, în exclusivitate, Simu a spus că s-a lăsat șantajat de sistem, care apoi l-a mătrășit, miza fiind hegemonia sa în industria cuprului.

„Există acolo mai multe tipuri de oameni. Unii care au fost parte a sistemului, angajați ai sistemului. Și există alții care au două destine separate: unii care nu au vrut să colaboreze cu sistemul, nu s-au supus șantajului sistemului și au intrat în închisoare mai repede. Alții, printre care mă număr și eu, am făcut compromisul cu sistemul, m-am lăsat șantajat de sistem și am probleme mai târziu”, declara Horia Simu în 3 iunie 2017, la Antena 3.

La momentul respectiv, Horia Simu amenința că va spune tot ce știe despre complicitățile, furăciunile și afacerile din interiorul sistemului, pe spinarea resurselor României și a banilor publici. Și, cu siguranță, știe foarte multe.

Deși foarte tânăr, a fost un om foarte important, nu doar din punct de vedere financiar. La un moment dat, firma sa din Franța, prin care își cumpărase inclusiv vile pe Coasta de Azur, în valoare de șapte milioane de euro, era condusă de nepotul fostului președinte francez Giscard D`Estaing. Asta, pe lângă faptul că ajunsese să aibă practic în buzunar industria de cupru a României.

Săptămâna asta a scăpat însă complet curat, achitat definitiv adică, într-unul dintre cele mai spectaculoase dosare ANRP, în care mai era acuzat și de fosta șefă ANRP, Crinuța Dumitrean, dar și de fostul deputat UDMR Marko Attila, pe care mandatul european de arestare l-a prins în 2015 fugit din țară în Ungaria Iar acum a anunțat pe Facebook sentința, la pachet cu mesajul „Ne vedem acasă”.

Vile de milioane de euro în Saint Tropez și fapte care nu există

Un dosar prezentat cu surle și trâmbițe în 2005, inclusiv cu defilarea în cătușe a milionarului, plus împănat cu multe detalii spectaculoase, cum ar fi că din banii din despăgubirea record de peste 128 de milioane de euro, au mers imediat în cumpărarea unor proprietăți de lux pe Coasta de Azur.

Prima vilă din Ramatuelle, Place de Pamplona, Saint Tropez – peste 3,24 milioane de euro virate în 24 iunie 2014 într-o firmă off-shore, iar apoi către firma franceză Essay Allegra, condusă de nepotul fostului președinte Giscard D`Estaing, dar reprezentată de soția lui Horia Simu, Raluca. 3,6 milioane de euro a costat vila cu cinci camere și două pisicine, 56.000 de euro mobilierul, ne spunea Sorina Matei că au descoperit procurorii.

După trei ani, în iunie 2014, Simu ipoteca prima vilă, ca să mai cumpere încă una: tot pe Coasta de Azur, tot în Ramatuelle, cartierul Pamplona. Prețul: 3,2 milioane de euro. 

Foarte spectaculos! Doar că un complet de la Curtea de Apel tocmai a zis că faptele nu există! Imediat după achitare, avocatul lui Horia Simu, Bogdan Cimbru, a declarat că apărarea și clientul său au indicat în instanță adevărații artizani ai cumpărării de influență, iar la procesul anterior, Curtea de Apel București a admis cererea și a dispus DNA să ancheteze persoanele respective, ce primiseră clasare din partea DNA.

Doar că DNA tot nu i-a trimis în judecată, artizanii fiind mereu cei indicați de Simu, la Palatul Cotroceni, iar acesta este deja al doilea dosar ANRP în care magnatul cuprului este achitat definitiv. 

Când au greșit anticorupția și justiția?

Și atunci intervine întrebarea legitimă: când au greșit anticorupția și justiția? Prima dată, când i-au băgat mai pe toți la pușcărie, sau acum, când au fost declarați nevinovați? 

Și cărui fapt se datorează schimbarea? Ieșirii pas cu pas a justiției din era protocoalelor și a condamnărilor în plicuri galbene venite de la SRI sau vreunui troc potențial cu sistemul făcut de Simu după ieșirea din închisoare.

Troc sau nu, este cert că epoca de aur a anticorupției se confruntă în perioada asta cu eșec după eșec:

  • Adriean Videanu și fostul miliardar Ioan Niculae, achitați în prima instanță în dosarul Romgaz-Interagro. Prejudiciul acuzat: peste 56 de milioane de euro.
  • Alt dosar ANRP în care era acuzat și Dorin Cocoș, închis în decembrie 2022 prin prescriere. 
  • La câteva zile, la fel, a fost închis și unul dintre puii dosarului Microsoft, în care au scăpat, din nou, Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan Pinalti, fostul ministru PDL Gabriel Sandu și afaceristul Nicolae Dumitru, zis Niro, și un alt fost reprezentant de frunte al PDL, Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților în epoca Băsescu, apoi consilier la BNR, astăzi scăpat tot în decembrie și tot prin prescriere de condamnarea la cinci ani de închisoare cu executare. 

Iar exemplele sunt mult mai multe. În același timp însă, sunt și scoase de la sertar dosare îngropate ani în șir. Doar vă spuneam, la începutul materialului, că există interceptări cu mai toți bogații din România. 

De exemplu, dosarul Romvag al mogulului Cristian Burci, mai nou șeic în Emirate. Prejudiciul acuzat de DIICOT: aproape 33 de milioane de euro. Dosarul a fost deschis acum peste șase ani. Faptele, unele vechi și de 20 de ani. Oricum, niciunele mai noi de 10. Și nu este singurul cu probleme mai târziu, care acum se trezesc din nou luați la frăgezit: Dorin Cocoș, Bogdan Buzoianu, Gigi Becali.

Până și lui Ion Țiriac i s-a făcut un dosar obscur în care un anume Napoleon Spartacus Iacov, reprezentantul unei asociații de tenis din Craiova, a reclamat la DNA presupuse nereguli privind alocarea de către Guvern a 340.000 de euro pentru plătirea taxei anuale WTA a turneului de tenis Bucharest Open; fapte acuzate cu doar o zi înaintea depunerii plângerii penale pe Facebook de Mars Vecerdea, nimeni altul decât antrenorul de tenis al familiei Iohannis și finul acestora.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close