Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: România va ieși cu bine din criză

Klaus Iohannis: România va ieși cu bine din criză

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a susținut marți o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis: România va ieși cu bine din criză
Sursa foto: Presidency
05 Mai 2020   •   16:00

Iată cele mai importante declarații ale șefului statului:

Despre decizia CEDO în cazul fostului procuror-șef al DNA Laura Codruța Kovesi:

- CEDO a decis azi ca doamnei Laura Codruța Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei CCR de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA.

- O asemenea decizie a CEDO fără precedent nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată.

- CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații fie ele și politice. Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis ca atribuțiile CCR trebuie modificate.

- Nu mă aștept ca astăzi, după decizia CCR, PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară prin care se ancheteze de ce a fost posibil acest lucru, însă nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD prin vot.

Despre relansarea economică:

- Am avut o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri întrucât preocuparea noastră este repornirea economiei. Am discutat despre eforturile companiilor de a se adapta situației de criză, dar și despre cum vede mediul de afaceri relansarea economiei.

- Antreprenorii au probleme reale și nu pot fi lăsați singuri. În perioada următoare eforturile noastre se vor concentra pe redeschiderea graduală a sectoarelor economice care s-au aflat sub incidența restricțiilor.

- Din păcate, pericolul nu a trecut și nu există elemente care să ne arate că virusul va dispărea de la sine. De asta, redeschiderea restaurantelor, hotelurilor, turismului se va realiza gradual.

- Vom introduce noi măsuri privind munca flexibilă care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect. Vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, dar vom avea în vedere scheme de sprijin și pentru companiile mari.

- Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene nerambursabile disponibile la acest moment să poată fi redirecționate cu prioritate către programele de sprijin către companii și proiectele mari de infrastructură de transport și de comunicații.

- Sunt încrezător că împreună vom reuși să găsim cele mai bune soluții.

×
Subiecte în articol: Laura Codruta Kovesi Klaus Iohannis
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close