Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis lipsește, dar Palatul Cotroceni a luat bilete de avion cât pentru 3 luni în doar două săptămâni

Klaus Iohannis lipsește, dar Palatul Cotroceni a luat bilete de avion cât pentru 3 luni în doar două săptămâni

Palatul Cotroceni a cumpărat în două săptămâni bilete de avion cât pentru trei luni. Din 20 iulie și până în 3 august 2023, Administrația Prezidențială a cheltuit peste 142.000 de lei pe bilete de avion.

Klaus Iohannis lipsește, dar Palatul Cotroceni a luat bilete de avion cât pentru 3 luni în doar două săptămâni
Sursa foto: Getty images/ Images By Tang Ming Tung
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Aug 2023   •   13:28

Vorbim de o perioadă în care agenda președintelui a fost goală. Ultima activitate oficială a președintelui a avut loc pe 19 iulie, când a oficiat ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniștri ai Cabinetului Ciolacu, Simona Bucura-Oprescu și Natalia Intotero, scrie jurnalul.ro.

Potrivit SEAP, suma cheltuită de Administrația Prezidențială după ce președintele a intrat în vacanță este de trei ori mai mare decât cea alocată pentru biletele de avion pentru întreaga lună iulie, când agenda liderului de la Cotroceni conținea câteva activități.

Mai exact, pe 6 iulie, Iohannis era prezent la inaugurarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila.

Pe 11-12 iulie a zburat la Vilnius, unde a luat parte la summitul NATO. Pe 17-18 iulie merge la Bruxelles, la summitul UE, iar pe 19 iulie își încheie activitatea oficială pe Dealul Cotroceni, cu ceremonia de depunere a jurământului de către miniștrii Cabinetului Ciolacu. Apoi vacanță.

A trecut o lună de la dispariția președintelui României. Excepție face doar Ziua Marinei Române, singurul eveniment la care Klaus Iohannis era obligat să participe.

A venit însoțit de soția sa, Carmen Iohannis, iar apariția a creat din nou controverse și a fost criticat în primul rând din cauza faptului că președintele a primit onorul militarilor în timp ce își ținea soția de mână.

Pe toată perioada în care a lipsit președintele, angajații Palatului Cotroceni au zburat însă pe capete.

Conform sistemului electronic al achizițiilor publice, Administrația Prezidențială a cheltuit o sumă importantă de bani de la buget pentru achiziția unor curse interne și externe.

Vorbim despre cursele aeriene cu care zboară personalul Administrației Prezidențiale, nu președintele României, care, așa cum ne-a obișnuit, folosește aeronave de lux închiriate de la companii străine pentru activitățile oficiale, prin contracte secretizate.

Colegii de la Jurnalul au dezvăluit că numai avionul cu care familia prezidențială a efectuat turneul oficial în Japonia și Jakarta, în primăvara acestui an, a generat costuri de 1.000.000 euro.

De altfel, suma plătită de Administrația Prezidențială pe zboruri s-a dublat de la an la an. Biletele de avion cumpărate, inclusiv cele achiziționate în perioada de vacanță totală a președintelui, fac obiectul unui acord-cadru parafat prin organizarea unei licitații deschise, organizată de Administrația Prezidențială în martie 2021, în valoare de 3 milioane de lei.

Cheltuielile s-au dublat însă, văzând cu ochii, de la 325.000 cu TVA în 2021, la peste 700.000 lei cu TVA în 2022, ajungând la peste 1.400.000 lei cu TVA în primele șapte luni ale lui 2023.

Vedem la finalul anului câți bani de la bugetul de stat vor merge către aceste servicii.

Astfel, din 2021 până în august 2023, Președinția a cheltuit din bugetul de 3 milioane de lei alocat acestui acord-cadru, aproape 2.500.000 lei cu TVA, rămânând așadar ca până la sfârșitul anului viitor să mai aibă la dispoziție doar 558.000 cu TVA.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close