Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită. Se vor redeschide saloanele și cabinetele stomatologice

Klaus Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită. Se vor redeschide saloanele și cabinetele stomatologice

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat luni că starea de urgență nu va fi prelungită. Din data de 15 mai, România va intra în starea de alertă.

Klaus Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită. Se vor redeschide saloanele și cabinetele stomatologice
04 Mai 2020   •   13:45

”Am analizat situația din punct de vedere epidemiologic și al situației stării de urgență. Am văzut cu toții că lucrurile au stat destul de bine și sunt foarte multumit de felul cum oamenii au răspuns la sfatul autorităților, au stat acasă”, a declarat președintele Klaus Iohannis

”Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret de prelungire. Data de 14 mai va fi ultima zi de stare de urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra într-o stare de alertă. Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică”, a spus Iohannis. 

Șeful statului a mai spus că epidemia nu a trecut, adăugând că 300 de persoane au fost testate pozitiv la COVID-19, astfel că relaxarea nu se va face total.

”După 15 mai, putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar este clar nu este bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Este un prim pas important. (...)

Aşa-numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind, de regulă, cam de două săptămâni.Unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul capul de măsuri de relaxare va veni la începutul lui iunie, apoi la mijlocul lui iunie și așa mai departe. Din 15 mai vom avea, de exemplu,la dispoziție, iarăşi saloanele de îngrijre personală, se vor redeschide saloanele de coafură, frizerie. De asemenea, din 15 mai, se vor redeschide cabinetele stomatologice (...) şi muzeele. Toate, în condiţii speciale de distanţare, în condiții speciale de igienă.

Cu toţii, repet, vom purta mască de protecţie când suntem în spaţii publice închise și când ne deplasăm cu transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii”, a adăugat președintele.

„Deplasările, în esenţă, vor fi retricţionate pentru a pleca din localitate. Și aici sunt câteva excepţii. Este voie să se plece din localitate în interes de serviciu, pentru probleme medicale, este posibil să se iasă pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității. Sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. Se aplică și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber”, a concluzionat Iohannis. 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close