Antena 3 CNN Actualitate La aproape 24 de ani de la abolirea pedepsei cu moartea, România are un condamnat la moarte

La aproape 24 de ani de la abolirea pedepsei cu moartea, România are un condamnat la moarte

La aproape 24 de ani de la abolirea pedepsei cu moartea, România are un condamnat la moarte
de S.T.    |    05 Noi 2013   •   18:41

Constantin Răuţă trăieşte de 39 de ani cu o condamnare la moarte. În 1974, justiţia comunistă l-a găsit vinovat de dezertare şi l-a condamnat la moarte prin împuşcare.

Potrivit deciziei de condamnare din septembrie 1974, "la data de 24 noiembrie 1973, Răuţă Constantin a primit misiunea şi s-a deplasat în SUA pentru a transporta valiza diplomatică".

"Ajungând pe aeroportul din New York, acesta a predat imediat organelor de poliţie americane valiza diplomatică în care se aflau date şi documente cu caracter 'secret de stat' ce făceau parte din categoria celor care se refereau la munca operativă a organelor de securitate, la aparatura tehnică şi de specialitate din dotarea Ministerului de Interne folosită în scopul apărării secretului de stat, prevenirii scurgerii de informaţii şi depistării urmelor lăsate de persoanele interesate în pătrunderea la asemenea documente, divulgând misiunea primită; de la data menţionată nu s-a mai întors în ţară şi a lipsit nejustificat de la serviciu", se arată în decizia de condamnare a lui Constantin Răuţă.


Decizia a fost reconfirmată în urmă cu câteva zile de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Practic, Constantin Răuţă rămâne condamnat la moarte, însă, bineînţeles, nu va pune nimeni în aplicare această sentinţă.

Constantin Răuţă a vorbit, marţi, în cadrul emisiunii "100 de minute cu Alessandra Stoicescu", despre condamnarea sa.

"În orice ţară justiţia are menirea de a afla adevărul(...). Acea condamnare penală, de fapt politică sub mască penală, trebuie revizuită. Ea a fost dată numai pe baza unei scrisori a Securităţii, cum se făcea pe vremea aceea. Noi, din păcate, acum în România, nu avem o justiţie naţională, avem o ruşine naţională. Acţiunea întregului sistem militar este o pată pe onoarea justiţiei româneşti", a spus Constantin Răuţă.

"O să merg la Comisia Europeană pentru Justiţie care monitorizează România", a adăugat acesta.

Vezi AICI înregistrarea integrală a emisiunii "100 de minute cu Alessandra Stoicescu".

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close