Antena 3 CNN Actualitate Laserul de la Măgurele a fost exclus dintr-un uriaș proiect de cercetare

Laserul de la Măgurele a fost exclus dintr-un uriaș proiect de cercetare

România a fost exclusă din proiectul ELI-ERIC, cel mai mare proiect de cercetare din Uniunea Europeană, pe care l-a fondat alături de Ungaria și Cehia.

Laserul de la Măgurele a fost exclus dintr-un uriaș proiect de cercetare
Sursa foto: Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", din Magurele / Hepta
de Adelina Miron    |    06 Mai 2021   •   16:57

Consorțiul european ELI-ERIC a fost aprobat de Comisia Europeană pe 5 mai 2021, dar România nu se află printre țările care au primit dreptul de a participa. Astfel, proiectul românesc al „Laserului de la Măgurele” nu va face parte din infrastructura celor mai mari centre de cercetare din domeniul laserelor din lume. 

„Comisia Europeană a luat mult așteptata decizie de a stabili ca proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) să devină un European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Infrastructura ELI este formată din cele mai mari centre de cercetare din domeniul laserelor din lume. Țările gazdă, Cehia și Ungaria, au aplicat pentru asta în luna mai 2020. Decizia de a aproba aplicația vine după ani de negocieri", se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul eli-laser.eu.

„Această decizie înseamnă că amplasamentul laboratorului poate funcționa în mod legal împreună, ca o singură organizație. Decizia vine într-un moment important, deoarece tranziția la operațiuni are loc deja, iar interesul oamenilor de știință este puternic", spune Allen Weeks, directorul general al ELI Delivery Consortium, citat în comunicat.

„Infrastructura de lumină extremă (ELI) este cea mai importantă infrastructură de cercetare bazată pe laser din lume. Aceasta servește cercetări de ultimă oră în științe fizice, chimice, materiale și medicale, precum și inovații tehnologice inovatoare.”, se menționează pe pagina de prezentare a proiectului. 

România, exclusă din proiectul pe care l-a fondat

România este una dintre cele trei țări fondatoarea ale proiectului după ce, alături de partenerii Ungaria și Cehia, a primit în 2012 finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI).

Anul trecut, cele două țări aliate au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma.

Potrivit secretarului de stat însărcinat cu Cercetarea, Dragoș Ciuparu, România nu a fost contactată pentru discuții. 

„Mă surprinde că ELI Delivery Consortium nu a contactat partea română pentru discuții, în vederea constituirii ERIC. ELI Delivery Consortium (ELI DC) este un ONG care a fost înființat cu sediul la Bruxelles, pentru pregătirea ERIC și la inițiativa României, în 2011”, a declarat oficialul pentru EduPedu, anul trecut.

„Instalațiile ELI din Cehia și Ungaria vor funcționa împreună ca cele mai avansate laboratoare laser din lume sub umbrela unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC). Noua formă juridică le permite țărilor membre să conducă aceste instalații de cercetare în comun și să le pună la dispoziția comunității științifice sub forma unei singure organizații internaționale”, a anunțat pe 14 mai 2020 ELI Delivery Consortium.

×
Subiecte în articol: laser Măgurele cercetare proiect
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close