Antena 3 CNN Actualitate Laszlo Tokes, agent al serviciilor secrete maghiare. Vicepreşedinte al PE, UDMR-istul se bucura de protecţie prezidenţială

Laszlo Tokes, agent al serviciilor secrete maghiare. Vicepreşedinte al PE, UDMR-istul se bucura de protecţie prezidenţială

Laszlo Tokes, agent al serviciilor secrete maghiare. Vicepreşedinte al PE, UDMR-istul se bucura de protecţie prezidenţială
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    15 Sep 2014   •   22:25
Un document dintr-un dosar de contrainformaţii din 1989 a fost prezentat în exclusivitate, luni, la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.
 
Este vorba despre o chitanţă din 1989, prin care se arată că s-a achitat suma de 20.000 de lei, ce intra în posesia serviciilor româneşti de contrainformaţii, iar cei ce au dus aceşti bani au fost prinşi. Chitanţa este semnată de Tokes Laszlo.

În România anului 1989, un salariu de 3.000 de lei era unul mare, astfel că suma de 20.000 de lei era una însemnată. Laszlo Tokes, agent al serviciilor secrete maghiare.

 
Ioan Talpeş, fost şef SIE, a declarat pentru adevărul.ro, că Laszlo Tokes este agent al Securităţii maghiare.
 
Tokes a devenit vicepreşedinte al Parlamentului European, iar Talpeş susţine că securitatea română ştia că Laszlo Tokes este securist maghiar.
 
La ultimele alegeri europarlamentare, UDMR nu l-a mai pus pe listă, susţinătorii lui se împuţinaseră, iar el a candidat la PE din partea Ungariei.

Citiţi şi Fost şef al contraspionajului, dezvăluiri despre agentul secret Laszlo Tokes
 
Timp de cinci 5 ani a fost vicepreşedinte din partea României, fiind sprijinit de partidul prezidenţial PDL şi de UDMR.

Mai mult, pe 17 decembrie 2009, preşedintele României Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional Steaua României "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".
 
Apoi, pe 15 iunie 2010, Tokes a fost ales între cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European.
 
Laszlo Tokes a fost desemnat preşedinte al Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, iar în 2011, conducerea UDMR l-a sancţionat cu mustrare scrisă.
 
Drept urmare, Tokes s-a îndepărtat de această organizaţie a şi devenit unul dintre susţinătorii Uniunii Civice maghiare.

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Mihai Gâdea Laszlo Tokes
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani