Antena 3 CNN Actualitate Lucrări intense pe litoral! Plajele din România vor fi cele mai late din toate ţările cu ieşire la Marea Neagră

Lucrări intense pe litoral! Plajele din România vor fi cele mai late din toate ţările cu ieşire la Marea Neagră

Se lucrează la malul Mării Negre. România va avea cele mai late plaje din toate ţările cu ieşire la Marea Neagră. Zona de nisip a litoralului românesc se măreşte cu 240 de hectare. Lucrările pentru faza a doua a proiectului de nisipare deja au început şi în numai câteva zile, plaja din nordul staţiunii Mamaia s-a lărgit cu 150 de metri. 840 de milioane de euro sunt investiţi în proiect, bani de la Uniunea Europeană.

Lucrări intense pe litoral! Plajele din România vor fi cele mai late din toate ţările cu ieşire la Marea Neagră
21 Noi 2020   •   19:02

Lucrările pentru lărgirea plajelor au început de pe 13 noiembrie. În doar trei zile, plaja din nordul staţiunii Mamaia, s-a lărgit cu cel puţin 150 de metri. Constructorii olandezi promit, că până la primăvară, va fi extinsă toată plaja dintre Constanţa şi Năvodari.

4, 5 milioane de metri cubi de nisip vor fi aduşi din larg la ţărm, iar la finalul întregului proces de renisipare, pe litoralul românesc va apărea o plajă nou-nouă de circa 53 de hectare.

Aceasta este doar etapa finală a întregului proces de lărgire a plajei. La câţiva kilometri de mal, cu ajutorul unor pompe speciale, o navă extrage nisipul de pe fundul mării, apoi se cuplează la o conductă şi îl trimite pe uscat. 1

10.000 de metri cubi de nisip sunt injectaţi cu putere prin această conductă.

''Plaja va avea peste tot o înălţime de plus trei metri, faţă de nivelul Mării Negre. Acesta este proiectul solicitat de către clientul nostru, Apele Române şi bineînţeles, 100 de metri, în medie peste tot, ca şi lăţime'', spune un reprezentant al firmei care se ocupă de lucrări.

Lucrările sunt realizate în cea mai mare parte din fonduri europene, iar costurile pentru această zonă de plajă Constanţa-Năvodari, se ridică la 70 de milioane de euro. Constructorii anunţă că această plajă va fi gata până la începutul sezonului estival din 2021.

×
Subiecte în articol: plaje Marea Neagrã lucrari litoral
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close