Antena 3 CNN Actualitate Locale 200 de euro, 100 kg de varză, 3 baloți de paie și un porc, șpagă la Inspectoratul Școlar Constanța pentru o notă de trecere la concursul de suplinitori

200 de euro, 100 kg de varză, 3 baloți de paie și un porc, șpagă la Inspectoratul Școlar Constanța pentru o notă de trecere la concursul de suplinitori

Un învățător din Constanța a dat șpagă diverse produse alimentare, de la peşte la varză, și chiar baloți de paie, unor inspectori școlari pentru ca soţia lui să ia concursul de suplinitori.

200 de euro, 100 kg de varză, 3 baloți de paie și un porc, șpagă la Inspectoratul Școlar Constanța pentru o notă de trecere la concursul de suplinitori
Sursa foto: Facebook/ Inspectoratul Școlar Constanța
de Mia Lungu    |    12 Oct 2022   •   22:32

Un învățător din Constanța a dat șpagă în 2021 inspectoarei pentru învățământ primar, Iulia Cristina Cabrancea, și inspectorului pentru resurse umane, Lucian-Dorel Faliboga, pentru ca soția sa să ia notă de trecere la concursul de suplinitori din septembrie 2021, potrivit unei hotărâri obținute de Edupedu.ro.

Cel care a denunțat fapta a fost chiar învățătorul. Foștii inspectori școlari predau și acum elevilor, conform inspectoratului școlar, deși ambii au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.

Potrivit Tribunalului Constanța, învățătorul a declarat că în data de 02.09.2021 a contactat-o pe inspectoarea pentru învățământ primar și i-a cerut sprijin ca soția acestuia să obțină o notă avantajoasă la concursul pentru suplinitori. 

Prima șpagă: cafea, bomboane, 200 euro, 15 kg de brânză și un pește de 12 kg

A doua zi, pe 3 septembrie 2021, cei doi s-au întâlnit la sediul inspectoratului școlar, iar învățătorul a obținut asigurări că soția sa va fi ajutată. Acesta a primit cheia de la mașina inspectoarei, unde i-a transportat o pungă de cadouri ce conținea un pachet de cafea, o cutie de bomboane, suma de 200 de euro, o cutie cu brânză de 15 kilograme și un pește crap de 12 kilograme, conform documentului consultat.

În rechizitoriu se arată că, după ce au fost afișate rezultate la concurs și a aflat că soția nu a luat notă de trecere, învățătorul l-a sunat pe inspectorul școlar pentru resurse umane, adică pe Lucian-Dorel Faliboga, care i-a sugerat să facă contestație. Rezultatele inițiale au fost publicate pe 6 septembrie 2021.

A doua șpagă: 100 kg de varză, 11 kg de brânză, un pește de 11 kg, un porc și trei baloți de paie

Tot pe 6 septembrie, Lucian-Dorel Faliboga a discutat cu Iulia Cristina Cabrancea, astfel încât soția învățătorului să ia concursul de suplinitori. Pe 7 septembrie, în schimbul banilor și bunurilor primite, inspectoarea pentru învățământ primar de la Constanța, Iulia Cristina Cabrancea, i-a solicitat unui profesor evaluator în cadrul Comisiei de contestații a concursului să acorde notă de trecere soției învățătorului. Soția învățătorului a obținut un post de învățător la un liceu din Constanța.

Fostul inspector pentru resurse umane a primit în perioada noiembrie-decembrie aproximativ 100 kg de varză albă și 11 kg de brânză, un pește de 11 kg, un porc de 150 kg și trei baloți de paie, bunuri în valoare totală de aproximativ 3000 de lei.

×
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close