Antena 3 CNN Actualitate Locale Ce sancțiuni au primit primarul și șoferul microbuzului școlar din Petrăchioaia, care i-au interzis elevei de etnie romă să mai circule cu vehiculul

Ce sancțiuni au primit primarul și șoferul microbuzului școlar din Petrăchioaia, care i-au interzis elevei de etnie romă să mai circule cu vehiculul

Primarul comunei Petrăchioaia, județul Ilfov, și șoferul microbuzului școlar au fost amendați de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după ce, în urmă cu un an, o elevă de etnie romă nu a mai fost lăsată să meargă cu microbuzul timp de o lună.

Ce sancțiuni au primit primarul și șoferul microbuzului școlar din Petrăchioaia, care i-au interzis elevei de etnie romă să mai circule cu vehiculul
Sursa foto: Pexels
17 Iun 2020   •   17:45

Șoferul microbuzului a primit o amendă de 1.000 de lei, iar primarul a primit 3.000 de lei. Faptele acestora „reprezintă fapte de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate”, a transmis CNCD.

​Colegiul director al CNCD a decis în unanimitate că decizia șoferului de a da jos o elevă de etnie romă din microbuzul școlar, respectiv decizia primarului din comuna Petrăchioaia de a interzice elevei să mai utilizeze microbuzul școlar timp de 30 zile, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

Totul s-a întâmplat în toamna anului trecut. Șoferul nu a mai lăsat-o pe eleva de 13 ani să mai urce în microbuz fiincă ar fi trântit ușa. Mai mult, bărbatul i-ar fi spus „cioară” şi „ţigancă jegoasă”.

Profesoara Cristina Tunegaru, care predă la o școală din Petrăchioaia, a povestit, anul trecut experiența teribilă prin care a trecut una dintre elevele ei.

„O fetiță din clasa mea nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar (...). I-a interzis primarul. Atenție, o fetiță de 13 ani, din clasa a VII-a, vine la școală singură când toți ceilalți copii urcă în microbuze. Situația e cel puțin revoltătoare. Joi (săptămâna trecută – n.r.), la urcarea în microbuzul școlar, fata a trântit ușa la închidere, iar șoferul primăriei a decis că cea mai bună lecție pe care i-o poate da e să-i arunce injurii rasiale ca , <țigancă jegoasă> și să o dea jos. Familia, pe bună dreptate, a apelat la ajutorul 112 pentru a se apăra de un evident abuz. Reacția părinților a supărat mult și, în loc să-și asume responsabilitatea pentru situația generată de angajatul său, primarul comunei, Mihai Dobre, a hotărât că fetița nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, plătit din bani publici. Pentru că nu acceptă când un părinte își apără drepturile”, scria profesoara pe Facebook.

×
Subiecte în articol: Petrăchioaia
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close