Antena 3 CNN Actualitate Locale Ea este educatoarea care transformă copiii nevoiași de la sat, în oameni cu carte: "Îi îndemn mereu să își urmeze visurile, iar cheia este educația“

Ea este educatoarea care transformă copiii nevoiași de la sat, în oameni cu carte: "Îi îndemn mereu să își urmeze visurile, iar cheia este educația“

Angelica Cocea s-a transformat în inima școlii din Țibănești, județul Iași, de-a lungul celor 29 de ani în care a predat acolo.

Ea este educatoarea care transformă copiii nevoiași de la sat, în oameni cu carte: "Îi îndemn mereu să își urmeze visurile, iar cheia este educația“
Sursa foto: Facebook I Cocea Angelica
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2024   •   11:13

Angelica Cocea nu numai că ajută copiii sărmani cu haine, încălțăminte, mâncare și rechizite, dar și îi încurajează pe cei talentați să-și dezvolte abilitățile, încurajându-i să contribuie la revista școlii.

Această încredere pe care o inspiră este întoarsă înapoi cu rezultate frumoase.

În GALERIA FOTO puteți urmări mai multe imagini cu învățătoarea Angelica Cocea împreună cu elevii săi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Angelica Cocea, în vârstă de 60 de ani și învățătoare la Liceul Tehnologic "Petre P. Carp“ din comuna Țibănești, județul Iași, a fost recompensată cu premiul I la categoria "Dezvoltarea abilităților socio-emoționale“ la Gala Profesorul Anului în Mediul Rural din 2023, organizată de Teach for Romania, pentru eforturile sale de a motiva și inspira zeci de generații de elevi.

Profesoara își aduce aminte cu nostalgie de momentul când și-a descoperit chemarea pentru a deveni dascăl, chiar de la primele sale experiențe în școală.

"Mi-a fost model o învățătoare care era pensionară și la care mama mea mă trimitea să îi fac cumpărăturile. Era foarte manierată, pentru că era crescută la pension, ceva foarte rar într-un sat ca al nostru. I se spunea "Doamna". M-au impresionat eleganța ei, felul în care vorbea. Ușor, ușor m-a cucerit și mi-am dorit să fiu și eu «Doamna»“, a povestit Angelica pentru Adevărul.ro.

Secretul succesului său este modul unic în care reușește să îi motiveze pe elevi ca să își atingă visurile

Nu știe ce drum vor urma copiii care trec prin mâinile ei, dar lucrează neobosit pentru a-i ajuta să devină empatici, responsabili, comunicativi și conștienți că pot atinge visurile lor prin muncă și perseverență.

"La școală, nu mă limitez doar la transmiterea de informații. Copiii din bănci mă privesc cu atenție, iar înainte de a le preda abilități precum cititul și număratul, îi îndrum să-și dezvolte caracterul cu seriozitate, responsabilitate și afecțiune. Consider mereu că este esențial ca acești copii să se dezvolte ca ființe umane în primul rând“, explică învățătoarea.

Unul dintre punctele sale forte este capacitatea de a stârni mereu curiozitatea elevilor în orice activitate desfășoară și de a-i implica complet în aceasta. De exemplu, una dintre lecțiile pe care le-a predat a fost despre starea de bine.

Copiii au creat "satul stării de bine“, în care și-au imaginat că fiecare casă este locuită de fericire și încredere în sine, printre altele.

"Elevii sunt încântați să participe la diverse proiecte, nu doar să urmeze un șablon de lecții“, a afirmat învățătoare, potrivit sursei citate.

Cu acest prilej, ea i-a învățat să distingă între încrederea în sine și mândrie și să înțeleagă importanța de a avea încredere în propriile capacități.

Pe tablă, ea desenează mereu un triunghi: "caracter“ pe partea de sus și "responsabilitate“ și "muncă“ pe laturile de jos.

"Îi îndemn mereu să își urmeze visurile, iar cheia este educația“, este formula simplă prin care dascălul deschide calea către succes pentru elevii săi.

Unul dintre secretele succesului său este abordarea unică în care îi motivează pe elevi să-și urmărească visurile

Îi încurajează constant și uneori se preface că nu înțelege anumite noțiuni predate pentru ca micuții să îi explice ce înseamnă acestea.

În cei peste 42 de ani de când predă, dintre care 29 de ani la școala din Țibănești, Angelica le-a cumpărat din banii săi haine, încălțăminte, mâncare și rechizite elevilor nevoiași pentru a continua să vină la școală. O face cu discreție, pentru ca micuții să nu se simtă rușinați față de colegi.

Când făcea naveta la Glodenii Gândului, un sat din Țibănești, și venea cu bicicleta la școală, avea geanta plină de creioane, fundițe pentru fete și huse pentru bănci, toate luate din banii ei.

"Le-am strecurat pachețele cu mâncare, hăinuțe, fără să știe ceilalți copii. A devenit un mod de viață pentru mine, să îi observ pe elevii care au o situație grea“, a spus cu emoție dascălul.

×
Subiecte în articol: educatoare Iași
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close