Antena 3 CNN Actualitate Locale Parintele David Stoica: ”Cine nu plătește, nu îl mai pomenesc! Gata! La revederci!” Preotul a fost oprit de la slujire

Parintele David Stoica: ”Cine nu plătește, nu îl mai pomenesc! Gata! La revederci!” Preotul a fost oprit de la slujire

Părintele Stoica de la Mănăstirea Sădinca a fost oprit de la slujire, după câteva afirmații controversate. Mitropolia: "Au fost făcute pe fondul stării sale de suferință".

Parintele David Stoica: ”Cine nu plătește, nu îl mai pomenesc! Gata! La revederci!” Preotul a fost oprit de la slujire
Sursa foto: Facebook / Octavian Coman
de Andrei Naiţă    |    12 Ian 2023   •   14:06

Într-o predică ținută pe data de 1 ianuarie, părintele Stoica de la Mănăstirea Sădinca, din județul Sibiu, a făcut câteva afirmații, care, după ce au ajuns în spațiul public, au determinat Mitropolia Ardealului să-l oprească de la a mai sluji pentru un timp. 

Părintele David Stoica a vorbit despre prețul utilităților și i-a avertizat pe enoriași să plătească pomelnicele, în caz contrar el nemaifiind de acord să pomenească numele în continuare. De asemenea, el a confundat pentru câteva secunde papa cu patriarhul. 

"Să aveți grijă ce votați și pe cine votați. Fiindcă noi ieri, dacă nu mergeam să plătim curentul, era tăiat. Îți pune câte 36 de milioane de lei curentul, no, plătește. Cine? Cât s-a strâns astăzi? Mi-a dat careva? Nu. Care mi-a dat cununa anului, da. Și vreau să spun că cine nu plătește cununa anului, iasă, nu-l mai pomenesc, la revederci. Știi care-i problema? Cu banii ăia trăim și noi, din banii ăia luăm lumânări pentru altar, luăm lumânări de la Mitropolie, luăm tămâie ca să ne rugăm pentru voi. Deci salariul nostru care e îl dăm pe lumânări, îl dăm pe cărți, reviste teologice, papa, ăsta, zi, patriarhul și alte d-ălea. Gândiți-vă foarte bine că mi-e greu și mie", a spus părintele Stoica în timpul slujbei. 

Acest fragment a fost urcat pe un cont de Facebook, iar înregistrarea întreagă a predicii a fost ulterior ștearsă de pe contul de Youtube al mănăstirii. 

”Un scurtmetraj de comedie cu: factura la curent, cununa anului, fără bani-fără pomenire, salut în italiană și papa, mă rog, cum se numește domnul în alb.

Participă ieroschimonahul David, Mănăstirea Sădinca. Predica este cea de 1 ianuarie 2023”, este mesajul postat alături de clipul video.

Un scurtmetraj de comedie cu: factura la curent, cununa anului, fără bani-fără pomenire, salut în italiană și papa, mă rog, cum se numește domnul în alb. Participă ieroschimonahul David, Mănăstirea Sădinca. Predica este cea de 1 ianuarie 2023. Toată înregistrarea e aici: https://bit.ly/3Gsg7km (Fragmentul e după minutul 40.)

Publicată de Octavian Coman pe Joi, 5 ianuarie 2023

S-a luat hotărârea opririi lui de la ”săvârșirea lucrărilor sfințitoare”

Mitropolia Ardealului susține că părintele Stoica se află sub tratament, fiind bolnav de cancer, acesta putând fi unul din motivele pentru care discursul său a fost incoerent. 

"Ca urmare a apariției în spațiul public a declarațiilor ieromonahului David Stoica de la Mănăstirea Sădinca, jud. Sibiu, facem următoarele precizări: 

1. Cele afirmate de către ierom. David Stoica au fost făcute în nume personal; ele nu reprezintă punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române, fiind contrare practicii liturgice a Bisericii; 

2. Declarațiile ierom. David Stoica au fost făcute pe fondul stării sale de suferință, a tratamentului medicamentos oncologic pe care-l urmează; 

3. În vederea refacerii medicale și spirituale a părintelui David Stoica, s-a luat hotărârea opririi lui de la săvârșirea lucrărilor sfințitoare, urmând ca slujirea liturgică de la Mănăstirea Sădinca să fie suplinită de către P.C. Arhim. Calinic Teslevici, exarh eparhial", se precizează într-un comunicat de presă semnat de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului, aflată în subordinea Mitropoliei Ardealului. 

×
Subiecte în articol: David Stoica preot
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close