Antena 3 CNN Actualitate Locale "Dacă e Soare, avem şi noi curent". Satul în care românii trăiesc ca în Evul Mediu, fără curent sau apă

"Dacă e Soare, avem şi noi curent". Satul în care românii trăiesc ca în Evul Mediu, fără curent sau apă

Există în România un cătun în care oamenii trăiesc ca în Evul Mediu, deşi sunt la doi paşi de civilizaţie. Satul Balta Roşie din judeţul Botoşani nu se află în vârf de munte, însă nu este conectat la reţeaua de curent, iar oamenii cară apă în butoaie de la câţiva kilometri distanţă. Autorităţile locale dau din umeri când vine vorba de soluţii.

de Cătălin Onofrei    |    02 Apr 2023   •   11:29

O femeie din sat povesteşte că abia a reuşit să facă rost de un generator pentru a putea conecta maşina de spălat şi astfel să spele hainele. Apă, însă, nu are la îndemână şi trebuie să aducă cu căruţa, în butoaie, de la aproximativ doi kilometri depărtare.

În cătunul Balta Roşie, oamenii îşi aduc provizii, zi de zi, cu căruţa. Şi nu sunt racordaţi la reţeaua electrică. Unii localnici au panouri solare, însă nu de la autorităţi, ci datorită unui biciclist care a bătut ţara în lung şi-n lat pentru a le aduce copiilor din sat lumină în casă.

"Dacă e Soare afară, avem şi curent. Dacă nu, nu avem curent", a explicat o tânără.

Autorităţile locale spun că reţeaua electrică e o problemă pe care nu o pot rezolva din cauza costurilor mari.

Citeşte şi: Copiii flămânzi ai României care merg la şcoală pentru un corn şi un pahar cu lapte

"Zona Balta Roşie este o zonă extravilană. În momentul de faţă nu găsim nicio finanţare pe zona respectivă, atât timp cât este extravilană. Nu găsim nici pe intravilan pe extindere reţea electrică, dar pe extravilan. Este mult mai greu şi pentru noi, cu fonduri locale", a explicat Dan Oleieru, primarul oraşului Flămânzi.

Oamenii spun că interesul autorităţilor de a investi în reţeaua electrică a scăzut de când cătunul a fost separat în două de singurul drum care trcece prin sat.

Localnicii de pe partea stângă a drumului aparţin de comuna Copălău, iar cei de pe partea dreaptă aparţin de oraşul Flămânzi. Aceştia din urmă au o viaţă mai bună, însă doar în teorie. În realitate, plătesc preţ de oraş pentru o viaţă plină de neajunsuri.

Cătunul Balta Roşie are opt case locuite şi 30 de locanici.

×
Subiecte în articol: Balta Roşie Botoșani
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close