Antena 3 CNN Actualitate Locale Tuta absoluta a făcut ravagii în Buzău

Tuta absoluta a făcut ravagii în Buzău

Tuta absoluta a făcut ravagii în Buzău
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
07 Sep 2016   •   13:27

Tuta absoluta, un dăunător semnalat pentru prima dată în 2012 în ţara noastră pe un lot de legume importate, a făcut ravagii în acest an în culturile de legume din bazinul legumicol Buzău-Galaţi-Ialomiţa, susţin cercetătorii, potrivit Agerpres.

Unic în lume, dăunătorul, supranumit fluturele-ucigaş, îşi creează propriile sale rute de transport, distruge partea verde a plantei şi este imun la toate insecticidele existente pe piaţă.

„Producţiile de legume sunt în medie mai mici cu 40-50 la sută faţă de anii anteriori, pe lângă vremea capricioasă au intervenit diverşi dăunători cum ar fi păianjenul, omida legumelor sau mai nou, tuta absoluta”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de cercetare legumicolă Buzău. Potrivit sursei citate, tuta absoluta este cel mai nou dăunător apărut în ţara noastră, semnalat în 2012 pe un lot de legume importate din Spania.

„Tuta absoluta este o molie de dimensiuni mici cu o zbor haotic care depune cinci-şase generaţii a câte 80-120 de ouă pe vară din care eclozează omizi de dimensiuni mici care intră în frunză şi consumă întreaga parte verde a acesteia”, a mai spus Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Cercetătorul susţine că 'în acest an agricol, tuta absoluta a făcut ravagii în culturile legumicole'.

„Dăunătorul a fost semnalat în 1962 în America de Sud, în 2006 în Spania, iar în 2012 în România, este foarte agresiv şi în acest moment este prezent în toate bazinele legumicole din ţara noastră”, a mai spus Costel Vânătoru.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close