Antena 3 CNN Actualitate Lupta cu sistemul medical a bolnavilor de cancer. Sunt la mila autorităţilor pentru a li se oferi şansa la viaţă

Lupta cu sistemul medical a bolnavilor de cancer. Sunt la mila autorităţilor pentru a li se oferi şansa la viaţă

Lupta cu sistemul medical a bolnavilor de cancer. Sunt la mila autorităţilor pentru a li se oferi şansa la viaţă
de O.P.    |    05 Feb 2013   •   06:11
Peste 1.300 de bolnavi de cancer, dintre care mai bine de jumătate sunt copii, aşteaptă de luni, poate chiar ani de zile, să primească de la CNAS medicamente pe care nu şi le permit.

Numele lor apar pe o listă de aşteptare, într-o permanentă luptă cu sistemul, nu doar cu boala. În lipsă de fonduri, statul român nu le poate asigura tratamentele care să le facă suferinţa mai uşoară.

Mulţi dintre bolnavii de cancer din România reuşesc să primească tratamentul doar datorită eforturilor unor organizaţii non-guvernamentale.

Lista de aşteptare pe care care îi pune statul pare interminabilă. În 2010, de exemmplu, numărul de pacienţi a atins un maxim istoric.

În prezent, pe lista de aşteptare sunt aproximativ 1300 de pacienţi bolnavi de cancer.

Nici bolnavii de cancer care sunt pe listă nu au acces la cele mai recente tratamente. Ultimele medicamente "inovatoare" au fost introduse în buget în 2008.

Aproape jumătate dintre medicamentele oncologice care lipsesc sunt cele pentru copii, fiind vorba despre produse ieftine, care costă între şapte şi 15 euro şi pentru care nu există tratamente alternativ. Anul trecut, din bugetul de un miliard de lei alocat bolnavilor de cancer, doar 7% din pacienţi au avut acces la tratamentele inovatoare. În prezent, sunt înregistraţi în sistem 23.000 de pacienţi din cei aproape 97.000 aflaţi în tratament.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close