Antena 3 Actualitate MAE: Afirmaţiile consilierilor prezidenţiali Lăzăroiu şi Diaconescu, "deosebit de grave şi nefundamentate"

MAE: Afirmaţiile consilierilor prezidenţiali Lăzăroiu şi Diaconescu, "deosebit de grave şi nefundamentate"

14 Feb 2013   •   21:00
MAE:  Afirmaţiile consilierilor prezidenţiali Lăzăroiu şi Diaconescu, "deosebit de grave şi nefundamentate"
Sursa foto: Foto: Agerpres

Ministerul Afacerilor Externe se declară îngrijorat de unele declaraţii făcute la un post de televiziune de consilierii prezidenţiali Sebastian Lăzăroiu şi Cristian Diaconescu privind periclitarea proiectului euro-atlantic al României, arătând că acestea sunt "deosebit de grave" şi "nefundamentate".

"MAE ia notă cu surprindere şi îngrijorare de declaraţiile din data de 13 februarie 2013 ale consilierilor prezidenţiali Sebastian Lăzăroiu şi Cristian Diaconescu la postul B1 TV conform cărora “proiectul euro-atlantic al României este în pericol”, constatare care ar fi rezultatul “unei analize instituţionale", menţionează un comunicat transmis Mediafax de MAE.

MAE face apel public la "o abordare reţinută şi responsabilă", arătând că "astfel de afirmaţii – dincolo de argumentele care pot sta eventual la baza lor, dar care nu apar deloc cu claritate din cele declarate – sunt deosebit de grave, mai ales atunci când vin din partea reprezentanţilor unei instituţii a statului cu atribuţii importante în domeniul politicii externe".

MAE apreciază că nu există niciun fel de elemente care să fundamenteze concluzii de genul celor menţionate mai sus, făcând trimitere la programul de guvernare pentru 2012-2016 în care dimensiunea euro-atlantică şi europeană a politicii externe a României figurează pe primele locuri ale ierarhiei priorităţilor.

„Obiectivul esenţial al orientării pro-europene şi pro-euro-atlantice a României a fost constant susţinut de toate forţele politice româneşti, care au contribuit la aderarea la UE şi NATO, iar societatea românească continuă să susţină în proporţie covârşitoare procesele de integrare europeană şi euro-atlantică”, se arată în comunicat.

MAE mai adaugă că România este şi va continua să fie un membru UE şi un aliat NATO de încredere, care îşi va exercita drepturile şi îşi va îndeplini obligaţiile ce decurg din aceste calităţi în mod corect şi predictibil pentru partenerii săi, în conformitate strictă cu setul de valori al acestor organizaţii şi cu luarea în considerare în mod adecvat a intereselor de politică externă ale României.

Sebastian Lăzăroiu, consilierul prezidenţial pentru analiză politică, a afirmat, ca invitat într-o emisiune la un post de televiziune, că "proiectul Euroatlantic al României e realmente în pericol”, el invocând în acest sens raportul MCV al Comisiei Europene din 30 ianuarie

"Raportul a fost aproape la fel de prost ca cel de atunci (iulie 2012, n.r.). De la Bucureşti reacţia autorităţilor la nivel oficial, cu excepţia preşedintelui, sigur, faţă de tot ce vine de la Bruxelles, fie că e negocierea bugetului, fie că e vorba de raportul MCV, reacţii foarte ţâfnoase şi mi-e teamă că nu, s-ar putea ca cei pe care îi vedem în fiecare zi să fie doar nişte marionete. Dar e clar că în spatele lor sunt nişte grupuri care nu şi-au dorit niciodată România în Uniunea Europeană şi în proiectul acesta vestic. Grupuri, unele influente, în sensul de afaceri media şi aşa mai departe”, a spus Lăzăroiu.

Întrebat cum s-ar putea concretiza aceste riscuri, Lăzăroiu a exemplificat prin "suspendarea dreptului de vot în Uniunea Europeană, suspendarea fondurilor (europene n.r.)".

Ulterior, Cristian Diaconescu a intervenit telefonic şi a arătat că afirmaţiile lui Lăzăroiu sunt confirmate de o "analiză instituţională".

"Vreau să vă spun cu un grad destul de ridicat, din păcate, de certitudine că ceea ce a spus domnul Sebastian Lăzăroiu reprezintă o temă pe care noi o evaluăm cu cea mai mare atenţie. Sigur că poate cineva spune că în acest moment desconspir, să zicem aşa, o analiză instituţională, dar eu cred că românii trebuie să fie informaţi în legătură cu ce se pregăteşte", a afirmat Diaconescu.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close