Antena 3 CNN Actualitate Mai are credibilitate Justiţia din România? Un român a stat 15 ANI în închsoare deşi era NEVINOVAT

Mai are credibilitate Justiţia din România? Un român a stat 15 ANI în închsoare deşi era NEVINOVAT

Mai are credibilitate Justiţia din România? Un român a stat 15 ANI în închsoare deşi era NEVINOVAT
de O.P.    |    19 Noi 2012   •   06:05

Erorile judiciare pun în pericol credibilitatea justiţiei din România. S-au înmulţit cazurile în care judecătorii dau condamnări, deşi nu au probe concludente. După celebrul caz al lui Marcel Ţundrea, un alt român a stat după gratii aproape 15 ani, fără să fie vinovat! Curtea Europeană a Drepturilor Omului l-a eliberat, iar decizia a fost pusă în aplicare de Înalta Curte.

În 1995, Mihai Moldoveanu a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că ar fi omorât un taximetrist. Din lipsă de probe, însă, Curtea de Apel Bihor l-a achitat. Cazul a ajuns la Curtea Supremă de justiţie care a menţinut aceeaşi sentinţă ca Tribunalul de la Oradea: un sfert de veac după gratii.

Mihai Moldoveanu a fost elibera abia luna acesta. Condamnările în lipsă de probe scad încrederea oamenilor în justiţia din România. Erorile judiciare din România sunt multe. Şi asta pentru că judecătorii care decid condamnări în lipsă de probe nu sunt traşi la răspundere.  

Un alt caz considerat drept cea mai mare eroare judiciară din România este cel al lui Marcel Ţundrea. Bărbatul a fost închis în 1992, acuzat de violarea şi uciderea unei fetiţe de 14 ani, deşi nu erau probe în acest sens. Procurorul s-a bazat pe declaraţia unui martor şi pe nişte urme de sânge găsite pe hainele lui care aveau aceeaşi grupă cu cel al fetei. 

La sfârşitul lui 2003 judecătorii au acceptat un test ADN care a demonstrat că bărbatul nu e vinovat. De abia un an mai târziu a fost eliberat.

Abia în 2011 a fost condamnat şi adevăratul criminal, Gheorghe Avram.

Nici judecătorii care l-au condamnat şi nici procurorii care l-au anchetat n-au păţit nimic.

Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să facă an de an inventarul erorilor judiciare din România în urma cărora s-au plătit de către stat daune imense.



×
Subiecte în articol: justitie
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close