Antena 3 CNN Actualitate Pensii și salarii mai mari pentru români! Cât ar trebui să devină salariul minim pe economie de la 1 ianuarie

Pensii și salarii mai mari pentru români! Cât ar trebui să devină salariul minim pe economie de la 1 ianuarie

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 08:17 25 Aug 2022 Modificat la 12:02 25 Aug 2022
bani stat euro romani
bani stat euro romani

PSD pregătește lansarea unui nou pachet social, măsurile urmând să fie anunțate săptămâna viitoare, la mare, atunci când social-democrații vor avea o serie de ședințe. Zilele acestea, conducerea PSD discută cu miniștrii partidului despre creșterea pensiilor și a salariilor. În privința salariilor, s-a discutat despre creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie. Potrivit unor surse, sunt două variante: să crească de la 2.550 de lei până la 2.850 de lei sau la 3.000 de lei. 

Acestea sunt variantele expuse în cadrul întâlnirilor dintre conducerea PSD cu ministrul Muncii si al Finanțelor. Nu s-a luat decizia încă dacă salariul va crește dintr-odată sau în doua etape.

S-a discutat, de asemenea, și despre creșterea pensiei de la 1 ianuarie. Dacă să fie indexare cu rata inflației, sau mai mult sau mai puțin de atât. Rata inflației este 15%, Marcel Ciolacu spunând mereu că pensiile vor fi indexate cu rata inflației. 

Ministerul Muncii a rămas să vină cu propuneri, iar ministrul de Finanțe va trebui să calculeze impactul și dacă bugetul va permite aceste creșteri.

De asemenea, s-a discutat si dacă voucherele sociale să mai fie acordate de la anul sau să rămână doar majorarea pensiilor.

PSD vrea să lanseze un nou pachet social la ședințele de la mare de săptămâna viitoare, înainte de începerea unei noi sesiuni parlamentare. 

Unde au dispărut banii de pensie a milioane de români | Explicaţiile unui fost şef al casei de pensii

Doina Pârcălabu, fost şef al Casei de Pensii, a comentat declarațiile autorităților din ultimele zile privind lipsa banilor din Pilonul 2 de Pensii. Unde au dispărut banii de pensie a milioane de români şi la ce riscuri ne expunem. Iată concluziile.

7 miliarde de lei au dispărut de la începutul acestui an din conturile românilor care contribuie la Pilonul 2 de pensii. Unde sunt banii, nicio instituție a statului român pare că nu ştie. Guvernul cere măsuri din partea Autorității de Supraveghere Financiară. Fondurile Private de Pensii transmit, însă, că pierderea va fi recuperată în timp.

"Dacă discutăm de banii acumulați pentru pensiile private obligatorii de către cei aproape 7.8 milioane de participanți care sunt gestionați de cele 7 fonduri, atunci ar trebui să nu avem îngrijorări.

Pentru că avem o instituție numită de Parlament care are ca şi atribuție supravegherea acestor fonduri, inclusiv modalitățile în care aceștia își constituie garanții şi cum îşi investesc fondurile pe care le încasează lună de lună.

Pentru că discutăm de sume care se deduc din Pilonul 1 de pensii, practic în fiecare lună veniturile se diminuează cu aceste sume.

Mă uitam pe statistici şi la nivelul lunii mai pe sumele transferate pe cele 7 fonduri sunt 891,411,369 de lei, care reprezintă sume importante şi de acea ele trebuie gestionate corect.

În ceea ce privește Pilonul 2, în prezent el funcționează în mod activ pe partea de acumulări şi mai puţin pe partea de livrări de beneficii.

Iar în ceea ce privește modalitatea de plată, în situaţia în care persoanele care îndeplinesc condiţia de vârstă standard vor solicita restituirea sumelor suntem în urmă în ceea ce privește emiterea şi aprobarea legii privind modalitatea de  plată a unităților. (...)

Nu este vorba despre un furt, ci despre rentabilitatea plasamentelor", a explicat Doina Pârcălabu, fost preşedinte la Casa Naţională de Pensii, în emisiunea News Magazine de la Antena 3. 

×
Etichete: PSD ajutor social
Parteneri
x close