Antena 3 CNN Actualitate Mălaimare: Demisia din CNA este de onoare. Am o hârtie de la Parlament conform căreia am fost compatibil

Mălaimare: Demisia din CNA este de onoare. Am o hârtie de la Parlament conform căreia am fost compatibil

Mălaimare: Demisia din CNA este de onoare. Am o hârtie de la Parlament conform căreia am fost compatibil
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Ian 2013   •   16:53

Demisia de la CNA este una "de onoare", a declarat, marţi, Mihai Mălaimare, care a precizat că are un document de la Parlament potrivit căruia poate ocupa în acelaşi timp funcţia de membru CNA şi cea de director al Teatrului Masca, informează Mediafax.
   
Mihai Mălaimare şi-a dat demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pe 11 ianuarie, ca urmare a faptului că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a iniţiat o cercetare în ceea ce îl priveşte, cu suspiciunea de incompatibilitate între funcţia de membru al CNA şi cea de manager al Teatrului Masca din Capitală, potrivit unui comunicat al societăţii de avocaţi "Constantinof şi Asociaţii", care îl reprezintă pe Mălaimare.
   
Contactat marţi de Mediafax, Mihai Mălaimare a declarat că demisia sa din CNA (instituţie în care era membru titular din anul 2008, n.r.) este "o demisie de onoare", deoarece el recunoaşte "ideea de stat de drept".
   
Mălaimare a mai spus că are un document de la Parlament - instituţia care l-a numit în funcţia de membru titular al CNA în anul 2008 -, potrivit căruia funcţiile de membru CNA şi cea de director al Teatrului Masca sunt compatibile.
   
"Eu am cerut un punct de vedere al Comisiei Juridice a Parlamentului, care mi-a remis o scrisoare prin care se spune că situaţia mea trebuie judecată ţinând cont şi de Legea 161 (din 2003, n.r.), care este legea incompatibilităţilor, lege în care se prevede clar că secretarii de stat şi membrii CNA pot îndeplini funcţii din domeniul artistic. Deci lucrurile erau limpezi. Pe de altă parte, eu, în declaraţiile mele de interese, am scris mereu că sunt directorul Teatrului Masca. Eu nu am făcut un secret din chestiunea asta. Că ANI se trezeşte după 4 ani (de când a fost numit Mălaimare membru al CNA, n.r.) să se pregătească să mă declare incompatibil îmi sună foarte straniu", a spus Mihai Mălaimare.
   
Mălaimare a mai spus că a decis să demisioneze din CNA, deşi ANI încă nu l-a declarat incompatibil cu funcţia ocupată în Consiliu.
   
"În lumea mea, oamenii, prietenii şi cei cu care m-am sfătuit mi-au spus Nu demisiona, pentru că nu e o cutumă demisia, pentru că cercetarea ANI va continua. Problema mea este însă de alt ordin. Eu consider că statul de drept are instituţii care au dreptul să facă afirmaţii. ANI este o instituţie a statului de drept român, atât cât este el şi, dacă o instituţie abilitată a statului de drept face astfel de afirmaţii, eu, demnitar, sunt obligat să demisionez. Pe de altă parte, nu vreau să arunc niciun fel de suspiciune, de umbră asupra instituţiei la care am funcţionat şi nici asupra instituţiei care m-a trimis acolo, recte Guvernul României. Deci este o problemă personală a mea şi a statului de drept din România", a spus Mihai Mălaimare.
   
El a precizat că, în situaţia în care ANI va da o decizie referitoare la o eventuală incompatibilitate a sa, o va contesta în instanţă.
   
Acesta a mai spus că nu îşi explică de ce ANI s-a sesizat în cazul său după o perioadă de 4 ani de la numirea sa în funcţia de membru al CNA.
   
"Abia acum m-au informat. Am sentimentul că este urmare a unei delaţiuni. Am doar sentimentul, nu am nicio dovadă şi atunci vă comunic un sentiment, dar nu pot să fac o afirmaţie. Pe de altă parte, ANI a încălcat legea, adică mi-a trimis scrisori ordinare, când ei trebuie să trimită scrisori recomandate cu obligaţia de a răspunde. Ce să mai discutăm? Dar asta este, mă încăpăţânez să cred că suntem într-un stat de drept şi că astea sunt erori regretabile, dar posibile", a explicat Mihai Mălaimare.
   
Întrebat dacă ANI s-a autosesizat sau a fost sesizată în cazul său, Mihai Mălaimare a spus: "În scrisoare, ei spun că s-au autosesizat şi, iarăşi, având în vedere respectul meu faţă de societatea românească, nu am de ce să nu-i cred. Dar, când mă voi întâlni cu ei, voi vedea dosarul. Dacă delatorul a avut curajul să semneze delaţiunea, atunci voi vedea cine este şi vă voi spune. Părerea mea este că nu a avut curajul şi eventual a dat un telefon. Dar eu nu exclud posibilitatea ca ANI să se fi autosesizat. Dar, în condiţiile în care 4 ani nu s-a autosesizat - iar CNA nu este ultima instituţie din angrenajul românesc, ca să zic aşa, în jurul CNA au fost scandaluri suficiente ca ANI să se autosesizeze, dacă era cazul să se autoseziseze - şi atunci mă întreb şi eu cum Dumnezeu de s-a întâmplat tocmai acum? Ei, se întâmplă, că aşa e la noi".
   
Mihai Mălaimare a mai spus că a fost informat de cercetarea demarată de ANI în luna decembrie, chiar înainte de sărbători, şi şi-a depus demisia din funcţia de membru al CNA pe 11 ianuarie.
   
"Mi-am dat demisia vineri, 11 ianuarie. Am fost informat un pic mai înainte, dar sunt procedurile care se fac de obicei. Mi-am căutat avocat. Am vorbit, m-am sfătuit, însă vineri am luat această decizie. În decembrie, înainte de sărbători am aflat", a spus Mihai Mălaimare.
   

×
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close