Antena 3 CNN Actualitate Mâncarea, mai scumpă ca oricând. Alimentele de bază s-au scumpit cu cel puţin 25%

Mâncarea, mai scumpă ca oricând. Alimentele de bază s-au scumpit cu cel puţin 25%

Preţul alimentelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, în toată lumea, avertizeaza ONU. Spre exemplu, doar în luna mai, preţul mâncării, la nivel mondial, a crescut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Experţii spun că nivelul ridicat al cererii şi mersul lent al producţiei ar putea alimenta creşterea inflaţiei. Ceea ce s-ar traduce într-o creştere si mai accelerată a preţurilor pe viitor

Mâncarea, mai scumpă ca oricând. Alimentele de bază s-au scumpit cu cel puţin 25%
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    21 Sep 2021   •   17:53

Mâncarea devine tot mai scumpă de la an, la an. Iar 2021 a fost apogeul.

Segmentul pentru Alimentaţie şi Agricultură al ONU măsoară periodic modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Iar în luna mai 2021, acest indice a crescut până la 127 de puncte, de la o valoare de 121 puncte în luna aprilie.

Este cel mai înalt nivel din septembrie 2011 încoace.

Majorarea costurilor este rezultatul direct al nivelului scăzut de producţie şi al cererii din unele ţări.

În plus, întreruperile suferite de pieţe şi pe lanţurile de aprovizionare, au generat preţuri mai mari. Şi schimbările climatice au avut un cuvânt de spus.

"Observăm ce se întâmplă pe piaţa cafelei, de exemplu, în Brazilia. Această ţară nu mai poate produce, din cauza ploii, atât de multă cafea cât dorim noi să consumăm. Ceea ce înseamnă că preţul cafelei va creşte cu până la 30%. Avem şi incendiile din California, care distrug multe ferme", a spus Phil Lempert, specialist în alimentaţie.

Totuşi, unele industrii s-ar putea bucura de o revenire puternică. ONU estimează pentru anul acesta o producţie record de cereale care ar putea duce la o scădere ulterioară a preţurilor. 

×
Subiecte în articol: alimente mancare preturi scumpiri mancare
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close