Antena 3 CNN Actualitate Mâncarea pe care o savurezi zi de zi te otrăveşte fără să îţi dai seama!

Mâncarea pe care o savurezi zi de zi te otrăveşte fără să îţi dai seama!

Mâncarea pe care o savurezi zi de zi te otrăveşte fără să îţi dai seama!
Sursa foto: foto: magazinulorganic.ro
28 Mar 2012   •   20:20

Atenţie la legumele şi fructele din import. Produsele provenite în special din ţările situate în afara Uniunii conţin un amestec de chimicale dăunător organismului. Spun asta cercetătorii germani după ce au făcut analize serioase pe legumele şi fructele din pieţele lor. Un pericol care s-ar putea regăsi şi la noi.

Dacă mâncăm legume şi fructe, mâncăm sănătos. Asta ştim din copilărie, dar s-ar putea sa nu mai fie chiar aşa. Multe dintre aceste legume, venite în special din import, sunt tratate cu pesticide care pot dăuna grav organismului, mai ales consumate pe termen lung. 

Cercetătorii germani de la Greenpeace au descoperit adevărate cocktailuri de pesticide în coaja legumelor şi fructelor care ajung în magazinele şi pieţele lor. Este vorba, în special, de ardeii, dovleceii, strugurii şi perele produse în Turcia. Pe aceeaşi listă se înscriu şi Costa Rica, Africa de Sud, India şi chiar Spania şi Italia.

Românii sunt printre cei mai mari consumatori ai legumelor şi fructelor turceşti. Numai anul trecut am mâncat 160 de mii de tone de astfel de produse. Citricele, roşiile, morcovii şi sfecla deţin cele mai mari cantităţi.

Autorităţile române ne liniştesc însă şi susţin că, în urma controalelor efectuate în ultimii trei ani, nu s-au depistat probe din import cu depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide. De aceeaşi părere sunt şi oamenii de afaceri turci.

Nici studiul de la Greenpeace Germania nu spune că fiecare substanţă în parte ar depăşi limita maximă admisă. Doar că sunt multe substanţe, din ce în ce mai multe, care împreună alcătuiesc un cocktail periculos. Totul, culmea, păstrând limitele admise.

Pentru a evita orice risc, specialiştii români recomandă spălarea legumelor şi fructelor cu apă înainte de a fi consumate.

×
Subiecte în articol: import pesticide Costa Rica Africa de Sud
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close