Antena 3 CNN Actualitate Marele jaf capitalist. Străinii selectează lemnnul, nouă ne rămân aşchiile

Marele jaf capitalist. Străinii selectează lemnnul, nouă ne rămân aşchiile

Marele jaf capitalist. Străinii selectează lemnnul, nouă ne rămân aşchiile
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    05 Oct 2014   •   17:51

Pădurile din ţara noastră sunt într-o situaţie dramatică, după ce companii şi fonduri de investiţii cumpără munţi întregi, în urma unor retrocedări ilegale.

De teamă că ilegalităţile vor fi descoperite, unele companii vând tot şi fug din ţară. Altele însă se pregătesc să cumpere suprafeţe uriaşe.

Caracatiţa afacerilor cu păduri implică administraţiile locale, magistraţi şi factori de decizie. Prin păduri se văd urmele utilajelor, nici copacii tineri nu sunt iertaţi, străinii selectează lemnnul, iar nouă ne rămân aşchiile.

La câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina, munţi întregi, care erau odată mândria judeţului şi a ţării, arată acum ca după un bombardament nuclear. De 9 ani, hoţii organizaţi în clanuri şi susţinuţi se spune, de nume şi companii celebre, taie pădurile României fără milă.

Interesele sunt atât de mari şi banii atât de mulţi, încât să te afli în zonă fără acordul celor care devastează, înseamnă să îţi pui viaţa în pericol. Şi nu sunt puţini cei care spun că au văzut moartea cu ochii.

Autorităţile române se comportă însă ca şi cum interesele ţării sunt mai prejos decât cele ale străinilor, iar imaginile pe care le vedem în urma lor sunt dezolante. Mii de hectare de păduri sunt rase de pe faţa pământului, într-o ţară care se luptă să supravieţuiească, dar vinde tot străinilor.

S-a ajuns aici din cauza complicităţii conştiente sau nu, la acţiuni care ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Haosul retrocedărilor şi legile vagi sau intenţionat formulate în favoarea unor grupuri de interese, le-au permis companiilor străine nu numai să exploateze pădurile noastre, dar să şi cumpere munţi întregi.

Informaţiile au fost prezentate duminică, la emisiunea Secvenţial, şi este un reportaj marca În premieră.

×
Subiecte în articol: Secvential Secvential cu Adrian Ursu
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close