Antena 3 CNN Actualitate Marii consumatori vor cumpăra energie la un preţ stabilit în funcţie de numărul de angajaţi şi profitabilite

Marii consumatori vor cumpăra energie la un preţ stabilit în funcţie de numărul de angajaţi şi profitabilite

Marii consumatori vor cumpăra energie la un preţ stabilit în funcţie de numărul de angajaţi şi profitabilite
Sursa foto: Foto: cybercauldron.co.uk
20 Iul 2012   •   16:50

Companiile mari vor putea cumpăra energie de pe piaţa liberă la preţuri ajustate în funcţie de factori precum numărul de angajaţi, profitabilitate sau nivelul exporturilor, iar cele mici nu vor mai beneficia de tarife reglementate, a declarat vineri ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, citat de Mediafax.

"Industria nu poate să cumpere la preţul pieţei. (...) Preţul care se practică pentru vânzarea energiei electrice, nu numai de către Hidroelectrica, dar şi de celelalte companii pentru industrie va fi preţul raportat la piaţa concurenţială, dar cu anumite corecţii, în funcţie de numărul de locuri de muncă, de profitabilitate, de volumul exporturilor", a spus ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări privind o eventuală denunţare a contractului dintre Alro, cel mai mare consumator de energie, şi Hidroelectrica.
   
Ministrul a spus vor fi o serie de criterii stabilite împreună cu OPCOM privind nivelul corecţiilor, plecându-se de la preţul de pe piaţa concurenţială.
   
Chiţoiu a arătat că guvernul este hotărât să sprijine industria în ansamblu, nu doar anumiţi operatori economici.
   
"Am avut o discuţie cu noul preşedintele al ANRE încă de acum trei săptămâni şi am solicitat să facă o analiză asupra cantităţii care se livrează de către sistemul energetic în piaţa reglementată. În prezent, după cum ştiţi, din 56 TWh energie electrică produsă în România, 28 TWh, adică jumătate, sunt livraţi în piaţa reglementată şi acoperă energia electrică furnizată populaţiei, instituţiilor publice, acoperă pierderile din sistem şi mai sunt o categorie de beneficiari din domeniul industrial", a spus Chiţoiu.
   
Ministrul a arătat că a solicitat posibilitatea reducerii cantităţii de energie livrată în piaţa reglementată la "minimum posibil", astfel încât să acopere numai livrările către populaţie şi instituţiile publice.
   
El a arătat că analiza este aproape de finalizare, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc o întâlnire privind rezultatele evaluării şi identificarea cantităţii de energie care va putea fi trecută din piaţa reglementată pe piaţa liberă.
   
Chiţoiu a spus că fosta conducere a Hidroelectrica a dat în judecată ANRE pentru faptul că furnizează energia pe segmentul reglementat la un preţ sub costul de producţie.
   
"În momentul când reduci cantitatea de energie în piaţa reglementată, costul se reduce şi se poate lucra şi pe preţ, în sensul creşterii", a mai spus el, precizând că populaţia nu va fi afectată, iar calendarul de majorare a preţurilor, asumat cu FMI, va fi respectat.
   
El a spus că cererea adresată preşedintelui ANRE a vizat identificarea unei formule prin care atât prin reducerea cantităţilor, cât şi prin reconfigurarea coşului, respectiv a cantităţilor furnizate de Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia, cei trei producători să nu înregistreze pierderi sau acestea să fie cât mai reduse.
   
Chiţoiu a dat exemplu Hidroelectrica, o companie care vinde cu 72 lei/MWh energia produsă cu 125 lei/MWh, precizând că şi ceilalţi doi producători vând în pierdere, dar diferenţa este mai mică.

×

Prețul gigacaloriei pentru populație a crescut la 1 aprilie 2022

Cât o să ne coste încălzirea pentru un apartament cu două camere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close