Antena 3 CNN Actualitate Premierul olandez Mark Rutte, inflexibil când vine vorba de Schengen și România | "Trebuie îndeplinite toate condițiile"

Premierul olandez Mark Rutte, inflexibil când vine vorba de Schengen și România | "Trebuie îndeplinite toate condițiile"

Premierul olandez Mark Rutte a fost solicitat să lămurească poziția țării sale în legătură cu aderarea României la Spațiul Schengen.

Premierul olandez Mark Rutte, inflexibil când vine vorba de Schengen și România | "Trebuie îndeplinite toate condițiile"
Sursa foto: Președinția României
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2022   •   18:27

Rutte, care efectuează, miercuri, o vizită în România, a susținut -o conferință de presă la Cincu, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu premierul român, Nicolae Ciucă.

El a insistat că, în privința aderării României la Schengen, toate condițiile trebuie să fie îndeplinite înainte de a se lua o decizie.

"(Olanda) nu este, de principiu, împotrivă. România a făcut numeroși pași în direcția bună. Toate condițiile trebuie să fie îndeplinite", a spus Rutte, insistând că "informațiile vor fi analizate în continuare".

"Trebuie să vedem ce urmează în această procedură. Trebuie să avem suficienți pași pozitivi", a estimat el.

Iohannis: "Nu ne imaginăm că putem să eșuăm. România îndeplinește cerințele tehnice"

"Discuția a fost una pozitivă, nu ne imaginăm că putem să eșuăm", a spus, la rândul său, Klaus Iohannis.

"România îndeplinește cerințele tehnice privind apartenența sa la Spațiul Schengen și acționează deja ca un membru de facto al acestuia, în deplin spirit de solidaritate europeană.

Suntem parte integrantă a reformei Spațiului Schengen și ne implicăm activ în eforturile de modernizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea și consolidarea Spațiului Schengen.

Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condițiile politice pentru aderarea României la Spațiul Schengen", a completat el.

Iohannis: "UE vrea confirmarea că ne-am făcut temele"

"Am discutat in extenso.

Discuția a fost una pozitivă. Toți căutăm calea cea mai bună pentru a finaliza procesul de finalizare la Spațiul Schengen cu un răspuns pozitiv.

Niciunul nu ne imaginăm că putem să eșuăm în acest demers, dar e destul de limpede că acei 11 ani de la ultima evaluare s-au scurs, iar cei din UE doresc să aibă confirmarea că nu doar am aderat la anumite proceduri, ci ne-am făcut temele și în celelalte domenii", a concluzionat președintele român.

×
Subiecte în articol: Mark Rutte România Schengen Klaus Iohannis
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close