Antena 3 CNN Actualitate Mărmureanu: Tsunami se pot produce şi în Marea Neagră

Mărmureanu: Tsunami se pot produce şi în Marea Neagră

Mărmureanu: Tsunami se pot produce şi în Marea Neagră
Sursa foto: Foto: amfostacolo.ro
22 Mar 2011   •   09:24

O zonă tectonică ce a aparţinut României şi se află acum la bulgari ar putea provoca tsunami în Marea Neagră, ţara noastră având şi multe zone seismice care ne afectează, atenţionează directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. univ. dr. Gheorghe Mărmureanu, informează Mediafax.

Zonele seismice care afectează România sunt Vrancea, Banat, Maramureş, Bucovina, nordul Dobrogei şi sudul Dobrogei, cu partea de la Şabla, la sud de Mangalia, pe teritoriul bulgar, Câmpia Română.

Şabla, care este acum la bulgari, înaintează în mare cu circa 20-30 kilometri şi generează tsunami mai mici sau mai mari, astfel de fenomene putându-se înregistra şi în Marea Neagră, precizează Mărmureanu.

"De la această falie, Şabla, gândesc că sunt mari probleme, pentru că în Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până foarte adânc, există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric. Vă rog să realizaţi ce înseamnă această scoatere afară, este un alt pericol... ceva mult mai periculos decât un val de tsunami însuşi".

×
Subiecte în articol: tsunami Marea Neagrã
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close