Antena 3 CNN Actualitate Maşini ridicate chiar şi de pe trotuare | Proiectul de lege va fi votat în Camera Deputaţilor

Maşini ridicate chiar şi de pe trotuare | Proiectul de lege va fi votat în Camera Deputaţilor

Deputaţii vor vota un proiect de lege care prevede modificarea legislaţiei în vigoare astfel încât maşinile parcate ilegal să poată fi ridicate chiar şi de pe trotuare.

Maşini ridicate chiar şi de pe trotuare | Proiectul de lege va fi votat în Camera Deputaţilor
Sursa foto: Poliţia Locală Cluj-Napoca
de Alin Tarnovschi    |    14 Sep 2022   •   14:46

Respins în Senat, proiectul de lege urmează să fie votat, săptămâna viitoare, în Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.

Totuşi, proiectul a primit un raport pozitiv în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, astfel că are şansă să fie adoptat de deputaţi.

Dacă va fi adoptat, proiectul va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare şi abia după publicarea în Monitorul Oficial va produce efecte, în sensul că maşinile parcate ilegal vor putea fi ridicate chiar şi de pe trotuare.

"Ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar este o măsură eficientă ce poate fi dispusă de poliţie, mai ales în cazurile în care astfel de vehicule stânjenesc grav sau creează situaţii de pericol pentru participantii la trafic. În forma în vigoare a Codului Rutier, această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este stationat neregulamentar în întregime pe trotuar, poliția nu poate în prezent dispune ridicare acestuia", se arată în expunerea de motive redactată de deputatul Cătălin Drulă.

"Prin această formulare, poliţia este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o maşină parcată neregulamentar într-un spital sau o şcoală sau o grădiniţă. Sau în cazul în care prin staţionarea vehiculului respectiv, pietonii - inclusiv părinţi cu copii mici sau persoane cu dizabilităţi - sunt forţaţi să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situaţii, din cauza formulării actuale a legii, poliţia nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul.

Lipsa locurilor de parcare şi politicile de mobilitate urbane defectuoase sunt probleme reale în oraşele României. in acelaşi timp, pietonii sunt cei mai vulnerabili participanţi la trafic, expuşi pericolului asupra vieţii. Poliţia are nevoie de instrumente eficiente pentru a înlătura această stare de pericol acolo unde există. Prezenta propunere vine ca urmare a blocajelor întâlnite în practică de către poliţie, a reclamaţiilor cetăţenilor, dar şi administraţiilor locale. Această iniţiativă legislativă elimină sintagma "pe partea carosabilă" din prima propoziţie a art. 64 alin. (1) din OUG 195/2002", se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

×
Subiecte în articol: Camera Deputatilor Klaus Iohannis
Parteneri
Documentul exclusiv care arată noua formulă de calcul a pensiilor
x close