Antena 3 CNN Actualitate Maşinile cu volan pe dreapta, la un pas de a fi interzise în România

Maşinile cu volan pe dreapta, la un pas de a fi interzise în România

Peste 10% dintre accidentiele rutiere din România sunt produse de șoferi care conduc mașini cu volanul pe dreapta. Drept urmare, un proiect de lege aflat în Parlament prevede interzicerea acestor maşini.

masini volan dreapta
Maşinile cu volan pe dreapta, la un pas de a fi interzise în România Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Feb 2023   •   12:24

Vorbim inclusiv de impacturi devastatoare, care duc la pierderi de vieți. Este motivul pentru care deputații vor să interzică aceste mașini.

Votul urma să fie dat astăzi, însă cu puțin scurt timp în urmă, s-a decis amânarea lui pentru două săptămâni.

Proiectul a fost amânat pe motiv că parlamentarii trebuie să se mai documenteze, dar şi Guvernul, pentru că nu au căzut de acord asupra a ceea ce se va întâmpla cu maşinile cu volan pe dreapta în ceea ce priveşte înmatricularea.

Dacă proiecul va fi votat de parlamentari, atunci maşinile cu volan pe dreapta vor fi interzise pe şoselele din România, cu excepţia autovehiculelor istorice şi a celor utilitare.

Cei care nu respecta legea, după ce aceasta va fi aprobată şi promulgată de preşedinte, vor primi amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei, dar şi între şase şi opt puncte de penalizare. De asemenea, şoferii vor rămâne şi fără certificatul de înmatriculare până când vor muta volanul pe partea stângă.

Până acum, proiectul de lege a trecut de Senat, iar acum se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close